Anmeldelse

Dragen Karies og Ridderen Fluor

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Karies er hans navn.

Fakta:

Titel: Dragen Karies og Ridderen Fluor

Forfatter: Lisbeth Alnor Christensen, Ole Haubo Christensen, Dan Larsson

Illustrator: Peter Wallin

ISBN: 978-87-91513-49-7

Pris: 235 kroner

Sider: 29 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Hauboundervisning

Hør om han gør gavn .

Sukkerbjerget 18, Slikgrotten 5,

Det er hans hjem".

Således begynder rimfortællingen om den umættelige drage Karies, der fylder sig med slik dagen lang og ender med at få tandpine. Der må gøres noget, og han trylles om til en ganske lille drage, der borer i folks tænder, fylder hullet med slik og dermed eksporterer tandpinen. Han slås med Ridder Fluor, der forsvarer tænder overalt.

Til slut bliver Karies' egen tandpine dog for slem. Den kureres af tandlæge Sundimund. Han slutter da fred med Ridder Fluor, og sammen bekæmper de nu andre kariesdrager. Moralen i bogens slutning lyder således:

"Børst dine tænder med fluortandpasta hver dag.

Så beskyttes de af riddere og drager, og karies bli'r svag".

Det er voveligt at tage konkurrencen op med "Karius og Baktus", og denne fortælling når langtfra Thorbjørn Egners højder, selv om den i reklamematerialet allerede udråbes til en klassiker.

Men på sine egne præmisser er den fornøjelig og føjer sig fint ind i traditionen med belærende og opdragende børnebøger.

Illustrationerne er muntre og bugner af slik. Flere af billederne har dog så mange detaljer, at de virker overlæssede, hvorved fokus kan mistes på det, teksten aktuelt drejer sig om.

Skrifttypen er en tynd grotesk og ikke umiddelbart letlæselig.

Bogen er velegnet til oplæsning i indskoling og daginstitution, og den bør selvfølgelig findes i skoletandlægens venteværelse.