Anmeldelse

Mirzas lys

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mirza er ung og venter sit og Ahmeds første barn. Selvom hun har gået på sprogskole, er det ikke altid nemt at forstå, hvad sundhedsplejersken siger. Bogen skildrer en fase i en ung indvandrerkvindes liv fyldt med glæder og bekymringer i forbindelse med at være blevet mor første gang.

Mirzas verden ændrer sig, da hendes lille datter melder sin ankomst. Hun skal være både mor og kvinde på en gang og bliver med ét voksen. I forholdet til sin lidt ældre og mere erfarne veninde træder Mirza i karakter og definerer sin rolle som mor, kvinde og veninde.

Handlingen i fortællingen er begrænset til at omfatte Mirzas snævre cirkel i og omkring hjemmet med et nyfødt barn. En læser i samme situation som Mirza vil møde forståelse og identifikation i romanens handlingsforløb, hvor det hele kredser om de nye krav, der pludselig stilles i form af ansvar og spekulationer. Mirza er god til at tage sundhedsplejerskens råd til efterretning, som hun må sande er bedre og mere tidssvarende end de råd om spædbarnspleje, hun bringer med sig fra sin kultur.

Romanen har næppe relevans for andre end unge indvandrerkvinder i Mirzas situation.

Bogen er letlæselig og kan læses af for eksempel fremmedsprogede unge piger, der lærer dansk. Det ville have været en hjælp til eventuelle læsere, om forlaget havde oplyst bogens lix-tal.