Anmeldelse

Johannes V. Jensen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forfatteren til dette hæfte, som man roligt kan kalde ekspert på området, har valgt en utraditionel tilgang til forfatterskabslæsning af en kanoniseret forfatter.

Ingredienserne i opskriften er ikke kun en beskrivelse af Johannes V. Jensens liv og forfatterskab, men også udfoldelse af et tema om fartglæde og det moderne menneskes rastløshed. Temaet behandles ikke alene ved levende og velskrevne afsnit om Johannes V. Jensen, skrevet i et sprog, der vil fange eleverne i 7.-10. klasse. Det illustreres også ved teksteksempler som novellen "De nåede færgen" og en begejstret artikel om dampmaskinen, skrevet i forbindelse med verdensudstillingen i Paris i 1900. Carl Th. Dreyers filmatisering inddrages også.

Den moderne rastløshed og teknikbegejstring illustreres ved sammenligning med H.C. Andersens "Mester blodløs". Endelig er der tekster af Gasolin og L. Ron. Harald til belysning af samme tema.

Som modpol til denne optagethed af fart og den moderne teknik står en beskrivelse af en anden side af Johannes V. Jensen, som den blandt andet kommer til udtryk i "Den lange rejse". Han skrev også om, hvor vigtigt vores kulturarv og historie er. Jeg savner i bogen nogle teksteksempler, der kunne belyse denne side af hans forfatterskab.

Forfatteren henvender sig direkte til sine læsere og forstår gennem det vellykkede sprog og opfordringen til eleverne om at reflektere over deres eget forhold til vor tids hæsblæsende liv at inddrage elevernes perspektiv.

Materialet er således velegnet til en introduktion til Johannes V. Jensens forfatterskab på 7.-10. klassetrin.