Anmeldelse

Døgnets kævl

Johs. V. Jensens avis "Pressen"

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I juli 1906 realiserede Johannes V. Jensen en længe næret drøm om at hellige sig journalistikken. Han stablede sin egen avis "Pressen" på benene og skrev det meste af stoffet selv. Det var ikke politik og kultur, der var favoritemnerne, men de sensationelle nyheder og det lettere underholdningsstof. Beskedent omfang og i tabloidformat. Hvad vi i dag kalder en typisk frokostavis. Usædvanligt for datiden var den store mængde billedstof. Mange reportagefotos og et par tegneserier. Alt sammen efter amerikansk mønster; USA var det store forbillede: handlingens, nøgternhedens og realiteternes land! Eksperimentet varede kun en måned, så gik avisen ind. Forfatterens letgenkendelige stil møder vi blandt andet i de daglige vejrberetninger, for eksempel: "Dagen vaagnede blød og lun som et stort Kattedyr med Haarlaget fuldt af Elektricitet efter at have drømt i den varme Nat".

Bogen om eksperimentet er veloplagt og velskrevet, og Martin Krogh Andersen kender virkelig til redaktør-forfatteren Johannes V. Jensen. I folkeskolens sammenhæng er sagen og bogen dog en bagatel, den henvender sig dér mest til interesserede dansklærere. En enkelt prøve fra "Pressen" kan måske være forfriskende tekstlæsning i en 9. klasse?

Powered by Labrador CMS