Anmeldelse

Sisdæ sjangsæ

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Retstavningsprøver er ikke for sarte sjæle. Som nu sådan en som Morten fra 5.b, der har mareridt ved tanken om næste dags prøve, og som forestiller sig en kafkask prøvesituation, hvor præmisserne ændres, så snart eleverne har gennemskuet systemet, og hvor et rigtigt svar arbitrært ændres til forkert. Lektor Blomme og Motorsavsmassakren for mellemtrinet, vild karikatur og overdrivelse for fuld udblæsning, selv om karakteristikken af den tyranniske hr. Johansen på mange punkter minder om min virkelige matematiklærer nede på Lolland engang i 1960'erne.

Fakta:

Titel: Sisdæ sjangsæ

Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen

Illustrator: Mårdøn Smet

ISBN: 978 87 7996 273 6

Pris: 125 kroner

Sider: 52 sider

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

Morten vågner heldigvis ikke op til en banal virkelighed med en sød og forstående lærer med et liberalt syn på retstavning. Hans virkelige lærer er bare et dumt svin på en anden måde. Og når læseren nu lige får tygget lidt på de anvendte navne, går det op for én, at mareridtslæreren er Morten selv som voksen - hr. Johansen. Drømmen er alligevel ikke et mareridt; snarere en ønskedrøm.

Ortografien giver mindelser om Gustav Christensen, der i 1980'erne udgav nogle digtsamlinger med lavkøbenhavnsk retstavning, blandt andet "Den levene tsid'"og "Degte på dænsg", og illustratoren Mårdøn Smet ser ud til at have gået i samme skole. Og så har han i øvrigt opbygget et forrygende splatterunivers og skildret angsten i al sin basale gru.

Denne type billedroman er en ny, dansk opfindelse, hvor illustrationer, grafisk udtryk og tekst går op i en helhed, der også hjælper svage læsere på vej.