Anmeldelse

Piet Hein: Husk at leve, mens du gør det

Lærervejledning med kopimateriale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi kender alle Piet Heins berømte gruk, de små lyriske tekster, der udgør deres helt egen genre. Med sin livskunst kunne han sætte danskerne til at lommefilosofere i en varm og tænksom sprogtone. Lyrik kunne læses og forstås af almindelige mennesker, og hvis vi nu sætter fokus på sproget som leg og forstår at nyde det æstetiske udtryk, kan vi få de unge til selv at formidle det største og det mindste i livet.

Amtscentrene har gratis fået uddelt fire gruksamlinger, som kun venter på at blive lånt ud og brugt i skolens ældste klasser. Men hvordan griber man nu den opgave an? Jo, man kan låne eller købe denne lærervejledning med mange rigtig gode kopi-opgaveark, og så er forberedelsen faktisk gjort!

Der argumenteres godt for, hvorfor vi skal arbejde med gruk i skolen, og hvad det kan give eleverne af oplevelser og (selv)indsigt. Desuden følger en grundig metodisk vejledning med beskrivelser af de mange kopiark, der er i hæftet. Det giver læreren noget at vælge ud fra, så man kan træffe kvalificerede valg i sin planlægning. Der lægges op til en danskundervisning, hvor eleverne er aktive, hvor de selv skal undersøge, eksperimentere, ræsonnere og udtrykke sig mundtligt, skriftligt og visuelt. Der perspektiveres til periodelæsning om 1940'erne, og der kan genremæssigt sammenlignes med andre forfatteres skriverier. Kanonlisten bliver dækket godt ind på en nyskabende måde, så det ikke behøver at være "støvet" at beskæftige sig med kanonlitteratur!