Anmeldelse

Ni udvalgte eventyr

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det var da en sød historie", sagde dronningen i "Fyrtøjet". Påstår denne bog altså. Men gu gjorde hun ej! Ifølge netudgaven i Det Kongelige Biblioteks Arkiv for Dansk Litteratur sagde hun: "Det var saamæn en pæn Historie!", så den spidse ironi løber ned ad siderne. Det sproglige udtryk er som de fleste andre vitaminer kogt ud af denne tvivlsomme bearbejdning. Den udstyrer også soldaten fra "Fyrtøjet" med en rygsæk i stedet for tornyster (hvis man endelig vil have ordet i moderne retskrivning), og digterens direkte henvendelse til den indskrevne barnelæser er raderet væk fra indledningen af "Nattergalen". Man bliver helt nervøs for, at den lille pige skulle være begyndt at sælge tændstikker, inden man får læst hen til hendes historie, men her er der da sat en grænse. Det fremgår ikke, hvem det er, der har sat den, den tvivlsomme bearbejdning er anonym.

Synd for de fine illustrationer i pastel, de havde fortjent at stå sammen med bedre ord. H.C. Andersen-fonden må virkelig have haft mange penge.

Powered by Labrador CMS