Anmeldelse

Gyldendals Leksikon om Nordisk Mytologi

Gyldendals Leksikon om Nordisk Mytologi

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anvendelsen af symboler og historier fra den nordiske mytologi synes at være uden ende. Wagneroperaer og letlæsningsbøger og alt derimellem trækker - til tider temmelig tvivlsomme - veksler på myter og legender om aser og jætter og deres sælsomme verden.

Fakta:

Titel: Gyldendals Leksikon om Nordisk Mytologi

Forfatter: Finn Stefánsson

ISBN: 87-02-02643-0

Pris: 299 kroner

Sider: 320 sider

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Selv om man af gode grunde ikke kan tale om facts i forhold til mytologiske forhold, må man som lærer kende tilstrækkelig meget til sagen til at kunne placere nye tolkninger af emnerne i en acceptabel ramme. Man bør kort sagt kende forskellen på Quarks og Lokes placering i traditionen. For uanset holdning til kanoniske tekster og andre fænomener er man bærer af en tradition, som det ikke er ligegyldigt, hvordan man videregiver.

Håndbogen her er for lærere. Beskrivelserne er i overensstemmelse med den nyeste forskning og tolkning, og sproget er sagligt, men ikke letlæst. Eleverne må altså søge andre hjælpemidler. Men enhver dansklærer bør tage sig tid til at læse de grundige og koncentrerede baggrundsartikler bag i bogen; ikke mindst kapitlet om litteratur og litterær tolkning af de norrøne tekster er nyttigt, hvis man ikke lige på stående fod kan huske, hvad der kendetegner genrerne galdersange eller fornaldersagaer.

Leksikondelen - der udgør hovedparten af bogen - er spækket med fine gengivelser af kunstneriske tolkninger af det mytologiske stof samt biografier og portrætter af kunstnere og forfattere, der har brugt løs af stoffet.