Anmeldelse

Realistiske fortællinger

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I denne serie tager man i hver udgivelse fat på en genre inden for fortællinger og samler en række eksempler. Man har inden for realistiske fortællinger valgt uddrag af romaner, som har det tilfælles, at det kunne have været sande historier taget ud af hverdagen.

Fakta:

Titel: Realistiske fortællinger

Pris: 178,75 kroner

Sider: 88 sider

Serie: Genreserien

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Læseren kommer rundt i forskellige af livets store problemer, som også børn kan komme tæt ind på. At der i tilfælde af krig kan opstå tvivl om, hvordan man behandler fjenden. At børn og unge bliver konfronteret med dødelig sygdom, og hvad gør man så? Hvad hvis ens mor eller far er alkoholiker? Hvordan takler man det, når ens mor bliver udsat for voldelige overgreb? Hvordan er det at være et svært handikappet barn? Alle historierne har fat i den tunge ende af livets tildragelser.

I tilknytning til hver fortælling findes opgaver til løsning i elevens læselog. Andre opgaver lægger op til interview, hvor problematikken kan belyses yderligere, og eleven anspores til en række andre aktiviteter. Opgaverne fokuserer skiftevis på elevens sproglige kompetencer af forskellig art og elevens personlige stillingtagen i forbindelse med nogle af de store etiske dilemmaer, som teksterne er udtryk for.

Dette materiale er ret usædvanligt for vor tid, men jeg mener absolut, det har en stor berettigelse. Børn har også brug for ny realisme til at reflektere over svære etiske spørgsmål. De dukker selvfølgelig også op i andre genrer, men realismen bringer problematikkerne så tæt på børnene selv, at det bliver tvingende nødvendigt at tage stilling. De svære problemer er ikke bare noget, der sker i fantasien.