Anmeldelse

Troldkraft

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den svenske sagatante skrev ikke alene en lang række banebrydende romaner og den nærmest uopslidelige historie om Nils Holgersens færd på gåseryggen. Hun holdt også en korrespondance kørende med kendte og ukendte i samtiden: Maleren Carl Larsson, som var hendes personlige ven. Georg Brandes, som med sin anerkendelse bragte hendes forfatterskab ind i de toneangivende litterære kredse. Og tusindvis af mere ukendte beundrere, der gav postvæsenet i Värmland fast arbejde med at slæbe sækkevis af breve til Mårbacka. Ikke alle kunne hun besvare, men havde dog som mål at skrive en snes stykker om dagen!

Hæftet vil være fortrinligt for en Nils Holgersen-læsning i 4.-6. klasse med kortfattet og enkelt sprog og inspirerende illustrationer. Måske er det ikke afgørende for vurderingen af forfatterskabet at vide, at Lagerlöfs bil havde en specialfremstillet kølerfigur, der forestillede omtalte Nils. Men det er en sjov detalje at få med.

Hæftet er tosproget og giver dermed dansklæreren en åbning mod det nabosprog, som færre og færre tilsyneladende gider sætte sig ind i. Så lad eleverne starte fra den side, der hedder Trollkraft.