Anmeldelse

Krybet

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"I de mørke kældre under de grå boligblokke regerede Krybet. Her skaffede det sig bytte, og her måtte ingen opholde sig, medmindre de ofrede til det".

Brødrene Mikkel og Tobias har det svært i skolen, og derfor opfinder de Krybet. Spørgsmålet er bare: Spiser Krybet også mennesker?

Bogen er ikke fortalt med et glimt i øjet. Det er en alvorlig historie om to brødres mistrivsel med mobning og ensomhed i hverdagen. Flugten bliver deres opfindelse af Krybet; et monster, som lever i kældre under byen - men hvornår flyder virkelighed og fantasi sammen? Det er spørgsmålet, der får læseren til at holde vejret gennem hele bogen.

Drengenes historie følger en stigende spændingskurve, og sproget er letlæseligt og hverdagsnært. Kapitlerne er korte, og overskrifterne er konsekvent ét ord; for eksempel "Fangen". Indimellem brydes fortællingen af grusomme historier om Krybets ugerninger andre steder på kloden, hvilket gør bogen mere kompleks og giver den element af tegneserie, splatter og de klassiske drengebøger. Sproget, forsiden og billederne indeni appellerer til drengelæsere på 9-12 år.

Jacob Weinreich følger op på sin succes med "Monsterjægerne" med en både dystert og barnligt fortalt bog. Fortællerstemmen veksler mellem lillebror og storebror, hvilket gør handlingen mere interessant og også spiselig. Tobias har den uskyld og samvittighed, som Mikkel mangler. Samtidig har Mikkel destruktiv drive nok for dem begge. Historien ender dårligt, og det er op til læseren at afgøre, om Krybet er fantasi eller virkelighed.