Anmeldelse

Dansk litteraturs historie, bind 3

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fortiden er ikke lige til at sætte dato på. Men jeg skulle dog tage meget fejl, hvis ikke størstedelen af landets dansklærere henter en væsentlig del af deres undervisningsstof fra netop den periode, som tredje bind omhandler i den nyeste større litteraturhistorie, der er udkommet herhjemme.

Vi har at gøre med arvesølvet. Modernismens gennembrud. Jacobsen, Drachmann, Bang og Pontoppidan. Thit Jensen, Amalie Skram, Agnes Henningsen og Karin Michaëlis. Socialisterne og mange flere. Alt sammen med brødrene Brandes som kritiske med- og modspillere.

Med dette bind er fembindsværket komplet. Facts og indsigtsfulde artikler om periodens væsentligste forfattere, i hvert fald i udgivernes perspektiv. Velskrevet. Tankevækkende. Inspirerende som baggrundsstof for lærerens forberedelse af litteraturundervisningen.

Gennemillustreret kan man ikke kalde værket. Men der er en række fine forfatterportrætter, bog- og tidsskriftsforsider og et lille udvalg af tidens toneangivende malerkunst. Alt sammen forsynet med billedtekster, der hver især lægger en lille smule til læserens viden om forfatteren, værkerne eller samtiden.

Alle dansklærere bør have adgang til dette værk på skolen.