Anmeldelse

Stjerneskælv

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Teenagepigen Liv kæmper i bogstaveligste forstand med sit eget liv. Hun er for tynd, alt for tynd, men det har hun ikke altid været. Gennem barndommen var hun et livstykke, fortæller hendes far i konfirmationstalen til hende, mens hendes klamme onkel fortæller, at hun jo nu er ved at få større former og alt det der. Liv begynder at løbe for at blive slank som de andre piger, der er sammen med de populære drenge. I starten går det fint, men hendes interesse for sit BMI bliver anstrengt, og det hele forværres for alvor, da hendes højtelskede og forbilledlige søster Stella dør i en trafikulykke.

Fakta:

Titel: Stjerneskælv

Forfatter: Anders Johansen

Pris: 249 kroner

Sider: 233 sider

Type: Bog

Forlag: Modtryk

På behandlingshjemmet kommer Liv til at bo med cutteren Nickie. De to piger er meget forskellige, men de får efterhånden sympati for hinanden, da de kan hjælpe hinanden ud at deres fælles ensomhed. Liv vil kontrollere alt, ikke bare sin lave vægt, men også hvordan kuglepennene skal ligge i farverækkefølge på skrivebordet. Hun opbygger et sæt af regler og systemer, som hjælper hende med at styre den verden, hun lever i.

I denne roman skildrer Anders Johansen først og fremmest anoreksiens, bulimiens og cuttingens styrende effekt hos unge piger. Han gør det skræmmende nærværende og har alle de psykologiske bevæggrunde inkorporeret i den direkte tale, han gør brug af i bogen. Den er egnet til 7., 8. og 9. klasse - og i det hele taget til unge piger med anorektiske problemer eller andre psykisk betonede sygdomme. Sproget er så ligefremt, at Livs hårde tænkemåde og væremåde går lige i hjertet på én.