Anmeldelse

Skrivekogebogen

Skrivekogebogen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Skrivekogebogen" er en opslagsbog over de litterære skriftgenrer og endnu et bind i serien af "Gyldendals små opslagsbøger". Bogen er skrevet til folkeskolens ældste klassetrin.

Fakta:

Titel: Skrivekogebogen

Forfatter: Johannes Qvortrup Fibiger

Pris: 123,75 kroner

Sider: 212 sider

Serie: Gyldendals små opslagsbøger

Type: Bog

Forlag: Gyldendal

Første kapitel byder på en spændende og velskrevet gennemgang af skriftsprogets historiske udvikling. Herefter præsenteres læseren for hovedgenrerne epik, lyrik og drama samt artikelgenrer og skolegenrer.

Kapitlerne behandler de sproglige og stilistiske træk, der definerer genren. Efter hver gennemgang er der opstillet en skrivemodel over genrens kendetegn og virkemidler, som kan inspirere eleverne i deres egen skrivning.

Sprogligt har "Skrivekogebogen" et højt abstraktionsniveau. For eksempel når eleverne læser om den typiske skolegenre dansk stil. Her står der, at den afsluttende vurdering skal indeholde ". kvalitetsnorm, æstetisk værdi, subjektiv målestok med mere".

Opslagsbøger er velegnede til at skabe overblik over et emne. Men i denne sammenhæng er ulempen, at læseren netop kun får det teoretiske overblik, da denne type bog ikke indeholder opgaver, som kan konkretisere det abstrakte stof for eleven. Eleverne kan bruge "Skrivekogebogen" til en generel orientering om de forskellige skriftgenrer, men de skal selv være i stand til at omdanne deres viden til brugbar praksis, hvilket kan være en stor udfordring for svage elever.

Til gengæld er "Skrivekogebogen" en rigtig fin opslagsbog for læreren, som kan supplere bogens teori med konkrete eksempler og hermed videreformidle de vigtige pointer.