Anmeldelse

Johannes V. Jensen

Johannes V. Jensen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Johannes V. Jensen er en af Danmarks mest anerkendte forfattere. Han er en af de få danske nobelpris­modtagere i litteratur og derfor nærmest selvskreven som kanon­for­fatter. Dansklærerforeningen har nu udgivet en rigtig god introduktion til både manden og forfatterskabet.

Fakta:

Titel: Johannes V. Jensen

Forfatter: Thorkild Borup Jensen

Pris: 125 kroner

Sider: 72 sider

Serie: Kanonforfattere

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

Forfatterskabet er - som det står skrevet - usædvanligt stort og mangfoldigt. Og derfor har det været nødvendigt at vælge ud for at kunne trække de væsentligste linjer op for at få pædagogisk overblik og sammenhæng. Fremstillingen er meget inspirerende og sagligt orienterende. Der er mange rigtig gode billeder i bogen, og der veksles mellem digterens forfatterskab og Thorkild Borup Jensens fremstilling om forfatterskabet.

Kapitel 1 beskriver Johannes V. Jensen som stående midt i "det moderne menneskes konflikt" - dets "interferens". Næste kapitel handler om Jensen som en ubestridt "sprogets mester". Kapitel 3 viser en helt anden person i skildringen af privatmanden som lukket og mere selvtilstrækkelig end digteren, der er langt mere vidtfavnende og imødekommende.

Bogen afsluttes med en kort og skematisk gennemgang af Johannes V. Jensens stadige aktualitet, som jo er væsentlig, da vi over for vore unge elever skal begrunde, hvorfor det er værd at læse ham i en nutidig dansk skolesammenhæng. Så endnu en gang vil jeg varmt anbefale en af Thorkild Borup Jensens litterære forfatterportrætter.