Anmeldelse

Det fatale komma

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange børn har det svært med grammatikken, og forfatterne mener, det skyldes, at der ikke tages hensyn til de forskellige læringsstile. Forfatterne påpeger, at andre materialer fortrinsvis sigter imod den visuelle og den auditive sans, mens dette henvender sig fortrinsvis til de elever, som er stærke i at bruge den taktile og den kinæstetiske sans.

Fakta:

Titel: Det fatale komma

Forfatter: Jeanette Steen, Camilla Simonsen

Pris: 937,50 kroner

Type: Diverse

Forlag: Simonsen + Steen

De taktilt orienterede elever arbejder med pick a hole-bøger fremstillet af læreren efter skabelon i materialet. Puslekort, velcrobøger og klemmesætninger er andre teknikker, hvor følesansen aktiveres. De kinæstetisk anlagte elever har ikke nær så mange muligheder i materialet. De arbejder med hele kroppen og skal bruge plads på gulvet eller tavlen med forskellige spil og udklippede ord. Det er ikke anført, hvilken aldersgruppe materialet satser på at nå. Jeg vil gætte på mellemtrinnet, men tror ikke, eleverne kan fastholde interessen for kommaet gennem disse aktiviteter.

Generelt føler jeg mig ikke oplyst om særlig mange muligheder for at tage hensyn til de to grupper, materialet henvender sig til. Jeg er enig i, at nogle elever lærer bedst ad utraditionelle veje, men de metoder, man finder i materialet, er for de flestes vedkommende i forvejen kendte og anvendt, især i begynder- og specialundervisning.

Det vil kræve megen tid af læreren, hvis de anviste spil og aktiviteter skal igangsættes. Og som dansklærer mener jeg, at der er vigtigere ting at satse på, hvis eleverne har det svært i faget.

En helt anden ting, som rokker ved min positive indstilling til materialet, er, at der er både komma- og skrivefejl inden for de forholdsvis få sider, som materialet rummer. Man må kunne forvente, at et materiale, der beskæftiger sig med korrekt sprogbrug, er gennemarbejdet.