Anmeldelse

Mig og Torsten

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

John Peters (født 1957), journalist og forfatter, er vokset op på det ydre Nørrebro, der var et farligt sted i 1960'erne. Mange fædre drak ugelønnen op, mange børn gik for lud og koldt vand, og i skolen langede mangen en lærer gerne en lussing eller to ud. Men Valkyriegade, Brynhildegade og Haraldsgade var også fyldt med venner, fjender og eventyr.

Forfatteren fortæller generøst om de mange gale streger, som de to drenge med stor opfindsomhed hitter på. Det er ikke overraskende, at de to drenge - i syvårsalderen - indimellem roder sig ud i store problemer, der også somme tider giver nogle solide knubs. "Mig" lig med forfatteren John Peters og Torsten møder kærligheden, får en and på krogen, bliver tyveknægte og redningsmænd, da store tykke Bossmann i opgangen falder om, de sætter rygter i gang om rotter i købmandens butik, bliver pengeafpressere, fylder tis i et kondom og smider det ind ad Lulus, gadens ordensbetjents, brevsprække. Det går dem ilde, tør jeg godt sige - og meget, meget mere. "Mig og Torsten - og andre små ulykker" er et sandt arsenal for børn, der gerne vil høre om - måske hente inspiration til! - gale streger.

"Mange af de oplevelser, jeg skriver om, er sket i virkeligheden. Men nogle steder kan det godt være, at fantasien er løbet lidt af med mig. Hvor vil jeg ikke røbe", skriver forfatteren i forordet. Det gør naturligvis ingenting, for "Mig og Torsten - og andre små ulykker" er skrevet på en lun, herlig drengerøvsk og underfundig måde og vil være særdeles velegnet til højtlæsning på mellemtrinnet.

Tegningerne er af Bjørn Clausen i en lidt grotesk sort-hvid streg, der passer fint til historiernes tone.