Anmeldelse

Den mørke side af månen

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så har Norge også fået deres 2009-version af Holden Caulfield fra ungdomsklassikeren "Forbandede Ungdom".

Han hedder Kim og er hovedfiguren i Tone Kjærnlis ungdomsroman "Den mørke side af månen". I romanen foretager han en barsk rutsjetur mod det absolutte eksistentielle nulpunkt. Den 16-årige dreng har netop været vidne til sin bedste vens meningsløse dødsulykke, fremprovokeret af lige dele teenagefrustration og spirituspromiller. Kim forsøger i romanens nutid at undertrykke de følelser af skyld, vrede og forvirring, der følger i kølvandet på uheldet.

Det går ikke. Det er som at holde dampen inde i en kogende kedel. Og da alt til sidst eksploderer mellem læserens hænder, er det en lettelse for alle. 

Romanen vil være en udfording for unge læsere på flere planer. Der er slagside mod det eftertænksomme mere end mod det begivenhedsrige. Sammenblandingen af fortid og nutid kræver læserens fulde opmærksomhed. Sproget bryder sine steder med gængse regler for sætningsdannelse.

Netop derfor vil "Den mørke side af månen" måske gøre sig allerbedst i undervisningssammenhæng. Assisteret af en god litteraturformidler vil der være meget at hente for de ældste elever i folkeskolen. Både om livet og om litteraturen.

Det ungdomslitterære miljø i Danmark leverer rigtig gode titler til det læsende publikum, men der bør også være plads til den oversatte litteratur i et lille land. "Den mørke side af månen" er et sted at begynde.