Anmeldelse

Den grønne krystal

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Handlingen i denne roman vil tiltale mange læsere på mellemtrinnet. Universet er det fantastiske. En dreng, som hedder Daniel, træder på sin 13-års-fødselsdag ind i det fantastiske univers fra den virkelige verden med mor, far og lillesøster. Familien begiver sig netop på Daniels fødselsdag ud for at bese det hus, som er arvet efter en gammel historiefortællende onkel, Modige Tim, som er hans navn i det fantastiske univers.

Daniel sætter sig i en gammel kurvestol i havehuset, og ved hjælp af den ene af de grønne krystaller kommer han til landet Trankilia. Daniel er udset til at være den, der redder landet fra den onde Doguman. På sin rejse får han følgeskab af alferne Rimar og Runko. Han møder en person Fathvuy fra flodfolket. Sammen begiver de sig mod stedet, hvor Kaya den Vise bor. Hun skal være den, som hjælper Daniel videre på rejsen til at overvinde ondskaben.

Rejsen er, naturligvis i overensstemmelse med genren, farefuld. Forfatteren har held med at skildre forskellige uhyggelige væsner, blandt andre tinterne. De suger kraften ud af alt levende, de er ansigtsløse og driver omkring som en tåge.

Romanens handling er inspireret af alle de fantastiske fortællinger, der er meget moderne nu. Romanens slutning virker overdreven og alt for overraskende. Slutningen kan derfor komme til at fremstå som uden sammenhæng med den øvrige handling. Det er synd, for romanen har meget at byde på. Først og fremmest er den velskrevet. Sproget flyder, og persongalleriet er overskueligt og klart fremstillet. Romanen appellerer til drengelæsere, som det af og til kan være svært at finde en god bog til. "Den grønne krystal" er et godt bud.