Debat

Diktatundersøgelse til jeres elever

Diktatundersøgelse, som skal bruges til at indsamle data til et speciale. Del venligst med jeres 3., 5. og 7. klassere. Tidsforbrug: cirka 10 minutter.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg er specialestuderende på lingvistik ved Aarhus Universitet. I forbindelse med mit speciale skal jeg indsamle data fra 3., 5. og 7. klassere, og jeg ville høre, om lærerne herinde ville være interesserede i at hjælpe. Det eneste, I skal gøre, er at dele linket herunder med jeres 3., 5 og 7. klassere og deres forældre på jeres intranet eller lignende.

Link til undersøgelse: https://form.jotform.com/210192313667048

Mit speciale er en validering af en håndfuld diktater, som jeg har udviklet til softwarevirksomheden Vitec-MV. Vitec-MV udvikler læse/skriveprogrammerne CD-ORD og IntoWords, som jeres skoles læsevejledere sikkert har kendskab til. Formålet med diktaterne er at hjælpe til at indstille programmerne mere individuelt til brugeren. I min validering af diktaterne prøver jeg at finde ud af, hvorvidt eleverne laver de fejl, som jeg forventer, og hvorvidt de udvalgte ord og sætninger i diktaterne er passende til det givne klassetrin. Derudover tester jeg en automatisk fejlanalysemetode. På sigt kommer resultaterne fra dette speciale til at have indflydelse på en funktion, der bliver implementeret i CD-ORD og IntoWords, og som derfor kan hjælpe ordblinde i hele landet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Hvis I vælger at dele linket til min undersøgelse med jeres elever og forældre, er herunder et lille skriv, I kan vedhæfte, som forklarer formålet med undersøgelsen og udformningen af diktaten:

"Jeg hedder Lise og studerer lingvistik. I forbindelse med mit speciale ved Aarhus Universitet undersøger jeg kvaliteten af en række diktater, som jeg har udformet. Diktaterne er skabt i samarbejde med Vitec-MV, der laver læse/skriveprogrammet CD-ORD. CD-ORD bliver brugt af ordblinde elever til at hjælpe dem med at stave og læse. Diktaterne her skal på sigt blive en del af CD-ORD og hjælpe med at indstille programmet bedre.

Diktaten, som jeg vil bede jeres børn om at tage, er cirka 33 sætninger lang med ét ord, der skal skrives i hver sætning. Tidsforbruget er naturligvis afhængigt af barnets stavekompetencer, men diktaten tager minimum cirka 10 minutter. Børnene skal også udfylde noget baggrundsinformation om sig selv. Denne er specifikt deres klassetrin, modersmål, samt om de har problemer med at stave, og om de er ordblinde. Der bliver ikke indsamlet oplysninger, som kan bruges til at identificere barnet eller deres skole. Al data bliver indsamlet 100 % anonymt og bliver kun brugt i mit speciale, som Aarhus Universitet og Vitec-MV får adgang til. Både ordblinde og ikke-ordblinde opfordres til at udfylde diktaten.

Da undersøgelsen indeholder nogle praktiske oplysninger, inden diktaten starter, opfordres forældre til at være til stede og hjælpe deres barn med at læse disse og udfylde skemaet om baggrundsinformation. Når selve diktaten går i gang, er denne naturligvis uden hjælp - hverken fra korrektur, læse/skriveprogrammer eller andre mennesker. Det er vigtigt for, at jeg kan undersøge kvaliteten, at barnet ikke får noget hjælp, hverken til at læse sætningerne, forstå oplæsningen eller stave ordet. Selv et fejlhørt ord er en vigtig oplysning om diktatens kvalitet.

Jeg skal gøre opmærksom på, at formen kan være lidt langsom til at åbne. Den kan også være lidt langsom, når man vælger klassetrin, og når man skal kaste med en virtuel terning. Dette er, fordi disse to parametre bestemmer hvilke sætninger, barnet skal have vist. Venligst hav tålmodighed - formen skal filtrere cirka 220 sætninger fra, som barnet ikke skal udfylde.

På forhånd tak for hjælpen!"

Jeg håber, I har mulighed for at hjælpe, og jeg vil naturligvis gerne svare på yderligere spørgsmål. På forhånd tak.

Mvh Lise Brinck.

Powered by Labrador CMS