Danmarks eneste fælleskommunale skole tager ti år mere
Mens andre kommuner nedlægger deres små skoler for at ruste sig til sammenlægning med nabokommunen, går Suså og Fuglebjerg den modsatte vej. De to driver landets eneste fælleskommunale skole, og de har netop aftalt at fortsætte samarbejdet.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Kommunerne har skrevet en ny ti-årig overenskomst om drift af Susåskolen, og i den forbindelse blev der netop lagt vægt på, at det er vigtigt at sende et signal forud for sammenlægningen af kommuner om, at de to nuværende kommunalbestyrelser ønsker at bevare skolen, skriver Næstved Tidende.
Skolen ligger i landsbyen Skelby på kanten af Suså Kommune, men 42 af de 128 elever kommer fra Fuglebjerg Kommune ovre på den anden side af Susåen.
Den første overenskomst om skolen blev underskrevet af to lokale sognerådsformænd i 1953. Tre år senere blev skolen indviet. Siden har der været underskrevet nye overenskomster tre gange, ofte efter en ophedet debat.
Også denne gang var der tvivl om udfaldet. Politikerne i Fuglebjerg overvejede at trække kommunens elever 'hjem', fordi udgiften pr. elev er højere på Susåskolen end på kommunens to andre skoler. Men når den nye overenskomst træder i kraft til august 2005, skal Fuglebjerg Kommune ikke betale mere, end den gør for sine øvrige elever, max. 42.000 kr. pr. elev. Hertil kommer, at finansieringen af eventuelle anlægsudgifter kræver enighed mellem de to kommuner.
Skolens ejerforhold er i øvrigt fordelt efter antallet af elever, da den første overenskomst blev indgået i 1953. Suså Kommune ejer således 19/34 dele af Susåskolen, mens Fuglebjerg ejer de resterende 15/34 dele.