"Jeg er ikke ekspert, men jeg ved rigtig meget. Jeg er blevet kaldt Danmarks sundhedsguru nummer 1. Men sådan betragter jeg ikke mig selv", siger Chris MacDonald..

By på skrump på bjergbestigning

Sundhed er lig energi ifølge coach Chris MacDonald. På den Personalepolitiske Messe i går gav han mange bud på, hvordan man får mere energi i hverdagen. Han løftede også sløret for endnu et tv-program med superskrumperne fra Ebeltoft.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"HUAH!" Sådan lyder sundhedscoach Chris MacDonalds udråb, når man skal oppe sig og spise broccolien, der ellers ligger og ser slatten ud på tallerkenen. Eller hoppe i løbeskoene, når ungerne er lagt og tændknappen på fjernbetjeningen er meget mere fristende. For sundhed og energi er ikke noget, der kommer let - det er noget, man skal kæmpe for, lyder hans budskab.

Og det er et budskab, som folk lytter til, når det kommer fra en lille veltrænet mand iført sorte bukser og en stram t-shirt godt udspilet af en muskuløs overkrop. På den Personalepolitiske Messe i Bella Centret i går fyldte han den store sal hele to gange.

Solid viden

Chris MacDonald er født i USA, men har boet i Danmark i 9 år, hvor han er blevet en af de mest kendte formidlere af budskaber om sund og aktiv livsstil. Han har en baggrund indenfor fysiologi, ernæring og psykologi og coacher alle slags mennesker i livsstilsændringer.

"Jeg er ikke ekspert, men jeg ved rigtig meget. Jeg er blevet kaldt Danmarks sundhedsguru nummer 1. Men sådan betragter jeg ikke mig selv", siger han.

Han profilerer sig med brevkasse og slankeskole i dagbladet Politiken og har stået bag en række tv-programmer.

I det seneste "By på skrump" fik han Ebeltofts borgere til at forsøge at ændre livsstil i fællesskab. Byens borgere tabte deres overvægt og forbedrede liv og helbred.

Margrethe med hang til fed ost og rødvin

En af deltagerne gjorde særligt indtryk på Chris MacDonald; Margrethe, som har levet det meste af sit liv i Italien med gode oste, pesto, olivenolie og et godt glas vin. Da Chris MacDonald mødte hende, var hun 58, men hendes læge havde sagt, at hvis hun ville blive 60 skulle hun tabe sig og ændre vaner med det samme.

"Der var en liste med alt den medicin, hun tog. Der var piller mod hjerteproblemer, for højt blodtryk, angst og depressioner", siger Chris MacDonald og fortsætter i et hæsblæsende tempo med at opremse Margrethes mange problemer.

Da programmerne om "By på skrump" sluttede var Margrethes kondital på 36.

Mod på bjergbestigning

"Hun ringede til mig til mig og sagde, at hun havde hørt, at jeg havde besteget et af USA's højeste bjerge med min far. Og så spurgte hun mig: Tror du også, at jeg en dag kan bestige et bjerg?", siger Chris MacDonald og svarede et noget tøvende måske.

"Hun spurgte mig, hvad min fars kondital var, da han besteg bjerget - jeg sagde, at det var omkring 56, men som kvinde - hvis det var over 40, så kunne hun måske overveje det".

Margrethe ringede til Chris MacDonald for omkring ti uger siden, og fortalte, at hendes kondital nu var 47. Hun ville bestige et bjerg - og det skulle være i 2009 - for det var i 2009 med hendes deltagelse i tv-programmet, at hun havde fået sit liv tilbage.

Endnu et DR-program på vej

"Jeg sagde, man ikke kan bestige det bjerg, som min far besteg om vinteren. Men så sagde hun, 'jeg har hørt, at der er et bjerg i Afrika. Det er et trekkingbjerg'. Så sagde jeg - 'det har du misforstået'".

Men Margrethe havde fået Danmarks Radio med på ideen. Og alle fem deltagere fra 'By på skrump' tog med til Tanzania for at bestige Kilimanjaro.

Chris MacDonald har de mange tilhøreres fulde opmærksomhed. Han ligger sig på knæ på scenen og kigger skråt op.

"Jeg kan ikke fortælle, hvor mange, der nåede op til toppen, så bliver jeg sagsøgt, men jeg kan fortælle jer, at Chris MacDonald var nede på sine knæ og brække sig. Og så kiggede jeg op og kunne se Margrethe stå og sige 'kom nu, kom nu'".

Superskrumpernes oplevelser på bjerget bliver til et tv-program, som Danmarks Radio sender senere på året.