Anmeldelse

Nr. 1

Dansk hiphopkultur siden 1983

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et omfattende interviewarbejde med mere end 60 fremtrædende personligheder inden for hiphopkulturen ligger til grund for "Nr. 1" - en håndbog og opslagsbog i rap, dj'ing, breakdance og graffiti. Bogens titel refererer til hiphopkulturens regel nummer 1 om altid at gå efter vindertaburetten.

Læseren bliver ført tilbage til 1980'erne, hvor det amerikanske modefænomen kom til landet, og hvor Burger King invaderede storbyen, og burgere blev hiphoppernes livret. Vi bliver guidet gennem hiphoppens historie - og frem til i dag. Hvem var/er nu lige MC Einar, Østkyst Hustlers og Malk de Koijn. Hvornår opstod de? Hvad har de skrevet? Jokeren, L.O.C., Per Vers, Rockers By Choice og alle de store og mindre kendte navne optræder i interview og gennem beskrivelser.

Det kan anbefales læseren/læreren at sætte sig lidt ind i hiphopsk inden og under læsningen, for forfatterens sprogbrug bærer bræg af hiphopslang, der ikke altid er helt let at forstå for den uindviede. Heldigvis råder bogen bod på sprogbarrieren i kapitlet: "Ordbog for skufler og andre outsidere". I kapitlet om kvinderne i hiphoppen er det for eksempel meget godt at vide, at en Femcee er en kvindelig MC (emcee), eftersom ordet bliver gentaget adskillige gange. Hvad er så lige en MC, overlærer Nielsen? Det er såmænd en rapper. Småproblemer, som givetvis kun kan besværliggøre læsningen for de fleste lærere, men som ikke volder de mindste problemer for opdaterede elever. De vil helt sikkert ikke kede sig undervejs, idet sproget er både energisk, farverigt og rapt.

Bogens 13 kapitler kan læses selvstændigt eller sammenhængende. Det kræver nok en vis grad af forforståelse eller et stort videbegær for at kunne få noget ud af at læse bogen fra ende til anden. Bedst fungerer det flotte journalistiske arbejde som opslagsbog for lærere og elever, for eksempel i forbindelse med projektopgaven.