"Mediernes udmeldinger om, at det ikke kan betale sig at ændre til sundere kost- og motionsvaner for at forebygge og behandle fedme og overvægt, er helt forkerte", siger Arne Astrup.
Foto: Simon Ladefoged, OPUS, LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet, KU
Forskere: Politiken bringer urigtige oplysninger om fedme
Politiken og andre medier har i løbet af sommeren skrevet artikler om, at det ikke kan betale sig at ændre kost- og motionsvaner i kampen mod fedme. Men de udmeldinger er forkerte, lyder det fra flere forskere.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Politiken den skrev den 11. august i år, at der ikke er videnskabeligt belæg for, at overvægt og fedme kan forebygges og behandles med ændrede kost- og motionsvaner. Påstanden har været fremme i flere medier. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet og LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet understreger i dag i en pressemeddelelse, at den fremstilling er forkert.
"Mediernes udmeldinger om, at det ikke kan betale sig at ændre til sundere kost- og motionsvaner for at forebygge og behandle fedme og overvægt, er helt forkerte. Et af verdens største koststudier, Diogenes, viser meget klart, at forekomsten af overvægt og fedme hos børnefamilier falder markant, når der bliver introduceret bedre og sundere kostvaner i hjemmet", siger professor Arne Astrup fra Institut for Human Ernæring ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.
Motion og sund kost har en vigtig rolle
Forskerne peger på, at flere nyere systematiske gennemgange af den samlede litteratur på området viser, at der er overbevisende sammenhæng mellem kostsammensætning og/eller motion samt kropsvægt.
"Der er ingen tvivl om, at sund kost og motion har en vigtig rolle i at forebygge og behandle overvægt og fedme. Det, der derimod kan være vanskeligt at vise i koststudier, er fastholdelsen af de sunde vaner og vægttab. Her har vi behov for mere viden", siger professor Inge Tetens fra DTU Fødevareinstituttet.
Mange falder tilbage i usunde vaner
Som det også fremgår i artiklen i Politiken er forskerne enige i, at mange mennesker, der deltager i forebyggelses- og behandlingstiltag, falder ikke overraskende tilbage til de gamle usunde vaner.
"Vores opfattelser er, at det er vanskeligt at fastholde de sunde vaner, hvis der ikke er sunde rammer i nærmiljøet. Det kan for eksempel være sund kantinemad og fokus på motion på skoler, børneinstitutioner og arbejdspladser. Det er derfor her, vi skal sætte ind og forske i, hvordan man kan ændre adfærd over en længere periode - det vil sige, hvordan man fastholder de sunde vaner", fortsætter Inge Tetens.