Udsat skolestart

I dag har norske børn ret til udsat skolestart, men forældrene skal først ansøge skolen, som derefter indhenter en sagkyndig vurdering. Partiet Stavanger Høyre forslår i stedet at lade forældre i dialog med pædagogerne i børnehaven bestemme om barnet skal have et ekstra år i børnehaven.

Norsk parti vil afprøve udsat skolestart til drenge

Publiceret

Partiet Stavanger Høyre foreslår, at den norske kommune sætter gang i et pilotforsøg, hvor de børn, der er født i årets sidste tre måneder kan få lov til at få udsat deres skolestart med et år. 

Stavanger Aftenblad har snakket med forslagsstiller Anne Ferkingstad fra partiet, som forklarer, at forslaget skal afhjælpe det problem, at børn, og især drenge, som er født sent på året, ofte er bagud i undervisningen. 

"Hvis børn får lov til at følge deres egen modenhed, tror jeg, at de i større grad slipper for opfølgning og specialundervisning på skolen", siger Anne Ferkingstad til Stavanger Aftenblad.

I går offentliggjorde et dansk ekspertråd sine anbefalinger til, hvordan man kan dæmme op for det problem, at drengene sakker fagligt bagud i skolen. I den forbindelse sagde rådets forperson Claus Holm fra Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU),

”I 2022 foreslog den amerikanske samfundsforsker Richard V. Reeves, at man skoleudsætter alle drenges skolegang med et år, så de starter forskudt i forhold til pigerne. Vi kan se en ret stor variation i kommunerne på det her område, og der anbefaler vi i stedet, at det nok er en god idé at få undersøgt, hvad der ligger bag de her skoleudsættelser”.

I Danmark bliver det fra i år lettere at få udsat skolestart. En politisk aftale har sat penge af til, at 1800 flere børn kan udskyde skolestarten fra det kommende skoleår.

Utdanningsnytt.no: "Vil teste utsatt skolestart for barn født sent på året"