En seks-årig dreng blev fundet livløs på bunden af svømmebassinet, og selvom lærerne gav førstehjælp på stedet, stod hans liv ikke til at redde.
En seks-årig dreng blev fundet livløs på bunden af svømmebassinet, og selvom lærerne gav førstehjælp på stedet, stod hans liv ikke til at redde.

Sverige:
Lærere og skoleleder risikerer tiltale efter drukneulykke

En seks-årig dreng druknede under en svømmelektion i idræt i en sydsvensk skole i august 2020. Anklagemyndigheden lægger op til tiltale mod skolelederen og tre lærere for brud på arbejdsmiljølovgivningen.

Publiceret Senest opdateret

20 måneders undersøgelser efter drukneulykken i Falsterbo syd for Malmø er afsluttet, og de tre tiltalte lærere, skolelederen og deres advokater har nu en måned til at svare på forundersøgelssmaterialet.

"Enten fastholder jeg, at sagen går til til tiltale, eller også kan det føre til nye forundersøgelser", siger anklager Klas Norelius til Sydsvenska Dagbladet.

De tre mistænkes for brud på arbejsmiljøloven og for uagtsomt at have forvoldt en andens død. Paragraffen giver mulighed for op til to års fængsel, men lignende sager har været afsluttet med bøde.

Ulykken fandt sted på drengens første skoledag på Tångvallaskolan i Falsterbo den 18. august 2020. Tre lærere havde taget 40 elever med i bassinet. Flere af dem, heriblandt drengen, kunne ikke svømme. Han blev fundet livløs på bunden i den lave ende af bassinet, og lærerne gav ham førstehjælp på stedet, men hans liv stod ikke til at redde, og han blev senere erklæret død på sygehuset.

Vellinge Kommune er i en intern udredning nået frem til, at der har været mangler i kommunens rutiner for badning i idrætstimerne, og man har siden sikret sig, at undervisningen følger det svenske livredningsselskabs anbefalinger. Til det svenske lærermedie Läraren siger uddannelseschef i kommunen Anders Grundberg, at de tre lærere har været i arbejde siden ulykken. De og deres kolleger har fået tilbudt samtalestøtte, når de har haft behov for det. Skolelederen arbejder ikke længere i kommunen og er ikke længere skoleleder.

Kommunen som arbejdsgiver risikerer en bøde på tre millioner svenske kroner, hvilket ifølge Läraren er højt.

”Sådanne beløb er ikke hugget i sten, men kommer af praksis. Jeg finder dette beløb rimeligt og kommer til at argumentere for det, hvis der bliver en retssag. Men det er dommeren, som dømmer”, siger anklageren Klas Norelius til mediet.

Powered by Labrador CMS