Lærerne Mads Holtet Nielsen (t.v) og Morten Haunstrup har bygget en faldskærm for at få en container med hjælpeudstyr ned til nødstedte i Alperne efter et lavineskred. Projektet skal gøre naturfag mere levende for eleverne - her i Horsens men også på landsplan.

Elever og lærere forberedes på teknologisk fremtid

Hvordan hjælpe man nødstedte i en lavine? Hvordan får man landet en container med hjælpeudstyr? Det en af de tænkte situationer, elever og lærere arbejder med på et nyt nationalt center for teknologisk mestring og engineering, som er åbnet i Horsens i dag.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Engineering Lab i Horsens indeholder de nyeste teknologier til undervisningsbrug. Det er her, skoler - lærere og elever - kan få hjælp og inspiration til at arbejde med at løse praktiske problemstillinger, blive klogere på hvad teknologien kan og få konsulentbistand. For at løfte naturfagene og arbejde med entreprenørskab samt give eleverne interesse for videre uddannelse indenfor naturfagene.

En gruppe lærere i Horsens har været på kursus og arbejdet med containeren, der skulle lande sikkert med hjælpeudstyr til nødstedte i Alperne. Og i dag var det en 7.-klasse fra Stensballeskolen i Horsens, der var med for at få en container til at lande med hjælpeudstyr, da det nye Engineering Lab åbnede.

Mobile laboratorier fortsætter fire år mere

I første omgang har Horsens Kommune købt sig til uddannelse af en gruppe lærere i at bruge teknologi og innovativ opgaveløsning i undervisningen. Men også en skole på Sjælland deltager i projektet samt flere jyske skoler fra Esbjerg til Hobro.

"Vi ønsker at løfte hele dette område med det nye center, som vi åbner i dag, og vi har en målsætning om at få ti nye aftaler med skoler eller kommuner hvert halve år", fortæller Anders Pagh til folkeskolen.dk. Han er projektleder på Insero Horsens, der står bag projektet. Planen er, at det skal sprede sig til flere skoler over hele landet.

"Vi arbejder med tre-årige aftaler med skolerne, hvor en gruppe lærere på 4-6 stykker kommer på kursus og lærer om teknologien, om undervisningsdidaktikken i det og hvor skolen har købt en pakke med et antal konsulenttimer, så de kan få inspiration, viden og støtte i arbejdet".

En pakke med kursus og konsulenttimer koster 40.000 kroner for et år, fortæller Anders Pagh.

På Sjælland er det UCSjælland, der står for konsulentbistand til interesserede skoler. 

Praktiske løsninger, man kan bygge

Lærer Mads Holtet Nielsen fra Stensballeskolen i Horsens har sammen med nogle kolleger deltaget i det to dages introduktionskursus.

"Sidste år arbejdede vi med innovation og digitale løsninger som det nye indenfor entreprenørskab. I år har vi arbejdet mere med praktiske løsninger, som man selv kan bygge og efterprøve. Det er noget andet, end vi plejer at gøre i undervisningen", siger Mads Holtet Nielsen til folkeskolen.dk/naturfag.

Den store wow-oplevelse i biologi

Han fortæller, at de på skolen har prøvet metoderne på et valghold, der kører fire timer hver onsdag.

"Vi lavede en fortælling med et problem, som eleverne skulle løse. De skulle bygge en Cola-holder i Klakx-klodser. Arbejdsformen blev modtaget rigtig godt af eleverne, og vi fik mange løsninger, hvor vi så bagefter kiggede på deres konstruktioner og tankegangene bag".

En anden problemstilling, som eleverne har fået, er at bygge en holder til klassens mobiler. Der er krav om at mobilerne står/ligger sikkert og ikke bliver ridset. Eleverne får tape, træ, pap, søm og andre materialer og kan så gå i gang med at bygge.

Valgholdet kører over 20 onsdage og ender i en konkurrence på en stort anlagt messe, som tre skoler i kommunen står sammen om. Eleverne konkurrerer med hinanden indenfor valgholdene, og samtidig har forældre, søskende, venner og bedsteforældre mulighed for at besøge messen og se de mange produkter, som eleverne har bygget.

Messen finder sted i slutningen af januar.

Skolechef i Horsens Flemming Skaarup fortæller i en pressemeddelelse, at arbejdet med innovation skal være med til at højne elevernes motivation og dermed skabe færre skoletrætte elever.