Anmeldelse

Livets Udvikling

4 milliarder års evolutionshistorie A-Å

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Biolog Jørn Madsen har her begået en meget indbydende bog om livets udvikling på jorden, fra det første simple liv opstod for næsten fire milliarder år siden til i dag.

I disse tider med diskussioner om intelligent design og andre uhyrligheder er det med spænding, man kaster sig over et så omfattende værk om netop evolution. Et emne, man jo heller ikke kommer uden om som underviser i biologi i overbygningen.

Bogen er for voksne - den vil være for svær rent sprogligt at bruge direkte i undervisningen, men man vil kunne bruge uddrag af den som supplement, og de ældste, særligt interesserede elever vil også kunne bruge den som opslagsværk. Samtidig er den genial som baggrundsviden til læreren. Læser man det 80 sider lange indledende essay, er man godt dækket ind og får et overblik over livets udvikling på jorden. Essayet er skrevet i et indbydende sprog med mange pudsige overskrifter og er undervejs krydret med faktabokse, hvor et emne uddybes lidt grundigere. Læsningen af dette afsnit kræver en vis baggrundsviden, som man som biologilærer normalt vil være i besiddelse af. Bogen bør stå på ethvert skolebibliotek i et par eksemplarer, og fagudvalget i biologi bør overveje at anskaffe den.

Essayet efterfølges af en artikel eller leksikondel med over 800 kortere eller længere artikler ordnet alfabetisk om alt fra aber over eukaryote celler og mutationer til xenobiologi og meget meget mere. Jeg vil gerne advare mod denne del af bogen - leksikoneffekten er umiddelbar, og man ender med at være tabt for familien i mange timer!