Inspiration

Anbefalinger: Billedkunst

Sarah Urgaard er lærer på Fladsåskolen, afdeling Korskilde, i Næstved Kommune og Folkeskolens billedkunstrådgiver.

Publiceret

Læs om elevernes kreativitet

For nylig var jeg på et kursus, hvor billedkunstkonsulent Helle Damgaard Melin fra Center for Undervisningsmidler var en af underviserne. Hun anbefalede bogen ”Kreativ tænkning” af Mitchel Resnick, som jeg i øjeblikket er i gang med at læse.

Evnen til at tænke og handle kreativt er fundamental i faget billedkunst, men bør være noget, alle fag tilstræber at inddrage. Mennesker vil hele livet igennem komme til at stå i nye, udfordrende og uventede situationer, og alle fag bør understøtte eleverne i at håndtere usikkerhed og forandring på en kreativ måde.

I bogen argumenteres der for, at den bedste måde at fremme kreativitet på er ved at lade eleverne arbejde med evnen til at forestille sig, skabe, lege, dele og reflektere. Noget, man ellers normalt kun gør i børnehaven.

Ser jeg bort fra en generel mangel på tid og resurser, kan det ikke skade at inddrage tankegangen så meget som muligt i min planlægning. Måske kan bogen også inspirere dig.

”Kreativ tænkning” af Mitchel Resnick, forlaget Klim.

Træk på din CFU-konsulent

Yes! Regeringen har droppet planerne om at spare næsten 42 millioner kroner på Center for Undervisningsmidler, der i daglig tale forkortes CFU. Center for Undervisningsmidler bugner med analoge materialer, eventyrkasser og teknologier, som vi lærere hyppigt låner til vores undervisning. Men CFU’erne er også adgangen til en rig kilde af viden og faglighed fra de tilknyttede konsulenter. 

Vidste du for eksempel, at du helt gratis kan få faglig sparring og vejledning af en CFU-konsulent? Du kan endda booke et gratis fagteammøde. Hvis ikke, så er mit råd, at du hurtigst muligt finder din lokale CFU-afdelings hjemmeside og tjekker tilbuddene ud. 

Jeg er billedkunstkoordinator på min skole og håber, at jeg kan booke konsulent Helle Damgaard Melin fra CFU Absalon til at stå i spidsen for et inspirationsmøde hos os. Måske med afsæt i det næste skoleår, så vores årsplaner kan få et skud ny energi og inspiration.

Find dit lokale CFU på cfu.dk/kontakt

Vær med i gruppen "Kundskab og kaos"

For otte år siden oprettede jeg Facebook-gruppen ”Kundskab og kaos – billedkunst i folkeskolen”, fordi jeg var træt af blogs og grupper, hvis formål var at sælge mig noget. Folk må selv vælge, om de vil betale for materialer og undervisningsforløb. Af princip vil jeg bare ikke.

Mange lærere betaler af egen lomme for undervisningsmaterialer. Jeg forstår, for der er mange gode forløb i det digitale landskab, og vi er alle sammen presset på vores (forberedelses-)tid. Men det er et symptom på, at folkeskolen mangler resurser.

Facebook-gruppens primære formål er at dele gratis inspiration og få ideer til billedkunst. Link til betalingssider, dyre kurser og andet salg må man altså opsøge andre steder.

Gruppen er skabt til de delelystne billedkunstlærere, og der er altid plads til flere kolleger i fællesskabet. Lige nu er vi over 7.300 medlemmer, der giver gode råd og ideer til alt fra dit næste forløb til indretning af dit faglokale.

Tilmeld dig Facebook-gruppen: ”Kundskab og kaos – billedkunst i folkeskolen”