Anbefalinger til din billedkunstundervisning fra faglig rådgiver for folkeskole.dk/billedkunst.

Anbefalinger

Anbefalinger fra Sarah Urgaard, lærer på Kobberbakkeskolen afd. Sjølund i Næstved Kommune, og faglig rådgiver for folkeskolen.dk/billedkunst.

Publiceret

Bog
Få læst det faghæfte

Min første anbefaling er en slags bog, nemlig faghæftet for billedkunst. For os billedkunstlærere, som tit overtager klasser, der har haft mange forskellige lærere i faget, er vores erfaring, at mange lærere ikke læser faghæftet. Det er ærgerligt, for man snyder sig selv for overblik og fagligt fundament.

Systematisk brug af faghæftet er den bedste måde at skabe rød tråd og give overblik. Man kan helt lavpraktisk printe det ud og bruge det som en fysisk tjekliste. Marker med en overstregningstusch, når du har være igennem et forløb, der dækker det pågældende mål, og giv faghæftet med markeringer videre til den lærer, som skal overtage klassen eller enkelte elever i valgfaget.

Som valgfagslærer i billedkunst står man med elever med vidt forskellige forudsætninger, og jeg tror, at en systematisk brug af faghæftet ville hjælpe.

Film
Skru helt op for farverne

Jeg vil gerne slå et slag for den gamle film ”The Wonderfull Wizard of Oz” fra 1939. Filmen er min all time favorite feel good-film, som altid kan vende en grå dag til en glad og farverig en af slagsen. Og det er jo helt bogstaveligt, hvad der sker, når den 12-årige Dorothy føres fra sin grå og kedelige hverdag på en farm i begyndelsen af filmen til de eventyrlige og farverige scener i landet Oz.

Kontrasten mellem den sepiatonede indledning og det technicolorfarvede Oz kan vise eleverne, hvad farver kan. Filmen indeholder også min yndlingssang, "Over the Rainbow", som både kan gøre en glad og uendelig trist og være ret inspirerende, når der skal arbejdes med ekspressionistiske værker, som jeg netop har gjort med en klasse.

Hjemmeside
Slut med kedelige slides

Onlineprogrammet ”AhaSlides” er helt genialt, når man vil lave et undervisningsoplæg, samtidig med at man ønsker sig engagerede og involverede elever. Programmet forener præsentationsværktøjer som PowerPoint med en quizplatform som Kahoot! AhaSlides giver mulighed for at inddrage liveafstemninger, ordskyder, quizzer, opgaver med mere. Så det er ikke kun sjov og ballade, men det er heller ikke kun kedelig lytning.

Mine elever elsker det, og programmet kan bruges i alle fag. Har man adgang til SkoleTube, så er det en del af programmerne der, ellers skal man tilkøbe flere funktioner og adgang for mere end syv deltagere.

Jeg har lige opdaget det og ikke nået at bruge det i billedkunst endnu, men jeg brugte det i Uge Sex, hvor eleverne blandt andet kunne stille anonyme spørgsmål og foretage meningsmålinger.