Forklaring på millionunderskud i Fredericia holder ikke

Lærerfyringerne i Fredericia skyldes ifølge kommunen, at man havde glemt et millionbeløb til "nye regler for takster til privat- og efterskolerne". Men der er ikke kommet nogen nye regler. Den lokale lærerformand kræver en forklaring fra kommunen.

Publiceret Senest opdateret

Det er nogle kaotiske uger for skolevæsenet i Fredericia for tiden.

For to uger siden sendte forvaltningen udenom politikerne pludselig varslede fyringer af 22 lærere. Det antal er siden reduceret til otte lærere.

Men forvirringen stopper ikke her. Nu viser det sig, at en af kommunens begrundelser for fyringen ikke holder.

Den nyansatte skoledirektør i Fredericia Michael Maaløe gav tre forklaringer, da han tidligere på måneden meldte den store fyringsrunde ud.

Udover et overforbrug på Ullerup Bæk Skolen og at flere skoler i 2022 havde fastansat lærere for midlertidige projektpenge, "mistede folkeskolen seks millioner kroner, som på grund af nye landsdækkende nye regler for takster går til privat- og efterskolerne", forklarede Michael Maaløe til Fredericia Dagblad.

Men der er ikke kommet nogen landsdækkende takstændringer.

Den offentlige støtte til elever på frie skoler har siden 2018 uændret udgjort 76 procent af gennemsnitsudgiften til en folkeskoleelev, og ingen, Folkeskolen har talt med, har kendskab til nogen nye regler.

Skoledirektøren er ikke længere på rådhuset. Ifølge de lokale medier forhandler byrådet og Djøf om en fratrædelse kun en måned efter, at han startede.

Lærerformand vil have svar på forvirringen

Folkeskolen har derfor spurgt presseafdelingen i Fredericia Kommune, hvad det er for landsdækkende takstændringer, der har ramt skolevæsenet så hårdt.

Og det viser sig at være en misforståelse, erkender kommunens økonomifolk. De seks millioner kroner er kommunens merudgift til et øget antal elever, der går på fri- eller privatskoler, oplyser Fredericia Kommune nu til Folkeskolen.

Vel at mærke uden hensyn til, at kommunen bør spare penge på, at de pågældende elever ikke længere går i folkeskolen.

Formand for Fredericia Lærerforening Per Breckling undrer sig såre over de nye oplysninger.

"At der var nogle landsdækkende takstændringer har været den officielle forklaring, vi hele tiden har fået. Så det her er noget, jeg vil spørge ind til", siger han.