Debat

Folkeskolens leder: Et gabende hul i retssikkerheden

Fagbladet Folkeskolen skal afdække problemer, men vi skal også kæmpe for løsningerne.

Publiceret Senest opdateret

Prøv at forestille dig at blive uretmæssigt anklaget for seksuelle krænkelser mod en af dine elever. Eller vold. Selv om du er overbevist om, at der intet er i sagen, så bliver du bortvist, før den overhovedet er undersøgt.

Jeg tror, det er de fleste læreres værste mareridt. De seneste måneder har Folkeskolen fortalt om nogle af de lærere, som har oplevet det. I dette nummer kan du møde én mere, og skoleledernes formand erkender, at man ofte fyrer lærerne for at undgå bøvl med forældre.

Dét er historien om et gabende hul i dansk retssikkerhed. Og det er Folkeskolens fremmeste opgave at afdække den slags problemer. Ingen andre gør det. Derfor glæder jeg mig utrolig meget til at være din nye chefredaktør her på Folkeskolen. Jeg kan ikke komme i tanke om en vigtigere mission end at kæmpe for lærerne og den danske folkeskole.

Min engelsklærer skrev forleden tillykke med jobbet som chefredaktør. Jeg har ikke set hende i 20 år. Som tilflytter i en lille landsby betød mine lærere alt. Jeg ville hellere læse bøger end køre på knallert, og det var der ikke så mange, der ville. Men jeg havde lærere, som havde overskud og faglighed til at favne begge dele. Jeg fik særopgaver med hjem, og jeg blev bogtester på skolebiblioteket.

Den slags lærere, som investerer sig selv i opgaven, bliver aldrig glemt. I gør en kæmpe forskel. I fortjener et ordentligt arbejdsmiljø og en fair behandling. Det gælder, uanset om vi taler arbejdstid, inklusion eller uretmæssige anklager om overgreb mod elever.

Derfor er det heller ikke nok for Folkeskolen at afdække problemerne. Vi skal også finde løsningerne, og derfor har vi inviteret vigtige aktører som Skolelederforeningen, Danmarks Lærerforening og Skole og Forældre til en rundbordsdiskussion om læreres retssikkerhed. Hvad skal man gøre, når en lærer anklages for overgreb?

I mine første par uger har jeg allerede mødt mange af jer. Jeg har været til kredsformandsmøde og på skolebesøg med undervisningsministeren. Begge steder har jeg mødt lærere, der stråler af engagement og faglighed. I fortjener et fagblad, der kæmper jeres sag. Jeg glæder mig til at komme i gang!

Powered by Labrador CMS