Nino har ikke gået i skole de seneste fire år.

Tv2-dokumentar: Kampen for at få hjælp til børn med autisme

Tirsdag begynder en dokumentar på Tv2, der følger fire børn med autisme og deres familier

Publiceret Senest opdateret

I fem år har mor Camilla, der er lærer, og far Kristian, der er tømrer, bedt om hjælp og aflastning til Jonathan, som er udadreagerende og destruktiv. Men Jonathan har det så skidt, og han har meget svært ved at tale med fremmede, og derfor meget svær at hjælpe. Først da Jonathan smadrer et klasselokale på skolen, er der nogen der reagerer. Men det er ikke kommunen, men derimod Arbejdstilsynet, som mener at Jonathan er for farlig.

Jonathan er 13 år og har infantil autisme, og han er et af de fire børn med autisme, som en ny Tv2-dokumentar følger.

"For mig handler filmen ikke kun børn med autisme. Men det er en universel beskrivelse af forældres kærlighed til deres børn, og de kampe vi som forældre tager. Jeg tror, at alle forældre vil gå gennem ild og vand for vores børn, og for de fire familier vi igennem de sidste to år har fulgt, er deres kampe bare så meget mere voldsomme end dem vi andre kæmper med, at det hele bliver sat på spidsen", siger instruktør Louise Jappe i en pressemeddelelse.

Igennem næsten to år har hun fulgt Nino, Mathilde, Hannah og Jonathan og deres familiers daglige kampe for at få et værdigt liv. Nino har næsten intet sprog, og har svært ved at passe ind i de rammer, som det etablerede system sætter. Nino blev selvdestruktiv, da han gik i skole, og han har således ikke gået i skole de sidste fire år, og er derfor stort set alene med sin mor hele tiden. Hannah har gået i en specialklasse på en almindelig folkeskole, men det blev for meget for hende, og på trods af at både psykolog, psykiater slår fast, at Hannah har brug for et specialiseret skoletilbud, så får hun det ikke. Det resulterer i, at Hannah får det dårligere og dårligere og udvikler socialangst. Jonathan er udad reagerende og destruktiv, forældrene har flere gange bedt om hjælp, men selv efter at Jonathan har haft et selvmordsforsøg, får han ikke tilbudt hjælp. Og da Arbejdstilsynet vurderer, at Jonathan er for farlig, meddeler kommunen, at Jonathan skal på et behandlingshjem, langt væk fra forældrene. Mathilde har ligesom de tre andre svært ved at passe ind i det almindelige skolesystem, men i Aarhus Kommune, hvor hun bor, er der en specialskole, som hendes mor kæmper for at få hende ind på.

Første del af dokumentaren sendes på Tv2 og Tv2 Play tirsdag den 12. april kl. 20.40, anden del tirsdag den 19. april kl. 20.40. (tidspunkt rettet 12/4, red,.