Optimus har netop fået leveret det tredje oplag spillertrøjer, så alle kan træne i klubdragten, for samhørighed og tilhørsforhold til en fodboldklub er en del af konceptet.

Spritnyt fodboldhold for elever med særlige behov har fået en forrygende start

Viceskoleleder og initiativtager Christen Seerup regnede med fire-seks stykker, da et fodboldhold for børn og unge med særlige behov i Assens indkaldte til den første træning. Der kom hele 19. Han ser større perspektiver i tilbuddet end selve spillet.

Publiceret Senest opdateret

Et nyt samarbejde har banet vej for et nyt fodboldhold i Assens. Holdet hedder Assens FC – Optimus og består af børn og unge med særlige behov, som går på specialskolen Pilehaveskolen eller enten er i gang med eller har afsluttet STU i Assens Kommune.

”Spillerne har bestemt, at holdet skal hedde Optimus, som betyder det bedste. De har også valgt, at alle skal spille med nummer 10 på ryggen, for det spiller de bedste spillere som landsholdets Christian Eriksen med”, fortæller viceskoleleder Christen Seerup fra Pilehaveskolen.

Ny fodboldformand nikkede ja

Christen Seerup har taget initiativ til holdet, som havde første træning i begyndelsen af august.

”Det er en gammel drøm, jeg har haft. Jeg har tidligere været leder af STU Assens, hvor jeg gennem årene forsøgte at massere elever ind på ordinære hold, men det lykkedes aldrig, for både fodboldmæssigt og socialt falder de igennem”.

Trænerne har ambitioner om at lære spillerne at aflevere bolden, for lige nu løber de selv med den, indtil de bliver trætte.

Den 1. februar i år begyndte han som viceskoleleder på Pilehaveskolen, og da han kunne se, at problemstillingen er præcis den samme her, kontaktede han sin efterfølger på STU og spurgte, om de skulle gå sammen om at etablere et hold for børn og unge med særlige behov.

”Vi har skelet til Odense, som har haft Boldklubben Enghaven i mange år. Den består af elever fra byens specialklasser og specialskoler, så det burde også kunne lade sig gøre i Assens, men de gange jeg luftede ideen for formanden for vores lokale fodboldklub, var han ikke interesseret, for spillerne skal have tingene på deres måde. Da klubben så fik ny formand, gav jeg den et skud mere, og han svarede, at det bare skulle kunne lade sig gøre”, fortæller Christen Seerup.

Tre af fire trænere kender målgruppen

Der er fire trænere og ledere omkring Optimus. To er pædagoger på Pilehaveskolen, hvoraf den ene har været på U15-landsholdet for kvinder. Den tredje er en pædagogmedhjælper, som Christen Seerup ansatte, mens han var leder på STU Assens.

”Han sagde engang i en pause, at han godt kunne tænke sig at træne fodbold på et tidspunkt, så jeg ringede til ham, og sagde, at nu var chancen her. Alle tre træner holdet på frivillig basis, men det er en fordel, at de ikke bliver overraskede over spillerne og deres særlige behov. Spillerne har en stærk vilje, så der skal være nogle til at tage sig af dem, hvis de får et los over benet, eller de er utilfredse med, at de ikke får bolden”.

Den fjerde leder omkring holdet er fodboldformandens kone.

”Hun ved ikke noget om fodbold. Hun kunne bare godt tænke sig at være med til at træne vores målgruppe”, siger Christen Seerup.

Stort behov for idræt efter skoletid

Initiativtagerne forventede fire-fem-seks stykker til den første træning, for det var, hvad der dukkede op, da Lykkeliga med håndbold blev tilbudt i nabobyen Ebberup for halvandet år siden.

”Vi havde lavet en aftale med fire-fem elever og deres forældre om at komme til den første træning, for så var vi gang. Men der mødte hele 19 spillere, så vi har i høj grad fået en flyvende start”, fortæller Christen Seerup.

Det hænger sammen med, at eleverne fra Pilehaveskolen og STU Assens kender til idræt i skolen, vurderer han.

”De synes, det er sjovt at være sammen om idræt, og vi kunne se, at STU-eleverne kom tre-fire stykker sammen, så de havde aftalt at tage afsted. Det går lige så godt med Lykkeliga. Der er et kæmpe behov for idræt til vores målgruppe efter skoletid”.

Trænerne har delt spillerne i to grupper. En for 13-14 årige elever fra Pilehaveskolen og en for nuværende og tidligere STU-elever.

”Nogle af vores elever kan godt begå sig blandt STU-eleverne, og så rykker de derover, for de træner ved siden af hinanden. Trænernes ambition er, at spillerne lærer at aflevere bolden, for lige nu kører de selv, indtil de bliver trætte. Det er en af årsagerne til, at de ikke kan begå sig på et ordinært hold – de har ikke overskud til at have blik for andre end sig selv. Dér er vi i proces”, siger viceskolelederen.

Holdet skal køre videre på frivillig basis

Pilehaveskolen og STU Assens har som sådan ikke længere noget med fodboldholdet at gøre, da det som andre hold skal køre på frivillig basis. Pilehaveskolen har dog sørget for, at træningstiden ligger, så eleverne kan gå derhen efter endt SFO-tid.

”Vi følger dem til træning, og så henter forældrene dem bagefter. Vi har elever fra hele kommunen, så der er en del logistik, der skal gå op. Vi har oprettet en Facebookgruppe, hvor vi håber, at forældrene vil arrangere samkørsel efter træning. Vi har også kontaktet kommunen, som har en pulje, hvor vi kan søge om nedsat kontingent til familier, som ikke kan betale de 350 kroner, det koster at spille på holdet i et halvt år. Og til transport af en enkelt elev, hvor forældrene ikke har mulighed for at hente”, fortæller Christen Seerup.

Godt for eleverne at ses til fodbold

Det er godt for eleverne, at de kan ses i en anden kontekst end skolen, mener viceskolelederen.

”Det er dejligt med to fritidstilbud, vi kan støtte op om, fordi der er frivillige nok omkring spillerne. Det gør det trygt for forældrene at sende deres børn til idræt. Vi har også et fodboldhold på skolen, som spiller mod andre specialskoler. Her har den ansvarlige lærer sagt, at han selvfølgelig udtager holdet efter, hvem der spiller fodbold i fritiden”.

Efter en måned består bruttotruppen i Optimus af 30 spillere, og indtil videre er der stoppet for tilgang, fordi flere spillere vil kræve flere trænere.

”Vi er nødt til at finde flere trænere i samarbejde med Assens FC, før vi kan tage flere ind. Vi har desuden fået henvendelse fra skolerne i Ebberup og Salbrovad, som begge har et specialspor, og dem er vi også nødt til at holde lidt igen med”, siger Christen Seerup.

Fodbold kan bane vej til et aktivt liv

For viceskolelederen handler det ikke kun om, at eleverne kommer ud at spille fodbold. Indsatsen er også drevet af, at de skal have et tilhørsforhold til en klub.

”Vi har netop fået leveret det tredje oplag spillertrøjer, så alle kan træne i klubdragten, for samhørighed og tilhørsforhold til en fodboldklub er en del af konceptet”, siger Christen Seerup. Han har været sportsjournalist og er kommet rundt til mange små klubber, og de har stort set alle sammen mindst én frivillig med særlige behov tilknyttet.

”Vores elever har udsigt til førtidspension, og jeg har set mange tidligere STU-elever sidde derhjemme, hvor de vender op og ned på dag og nat og bliver tykkere og tykkere. Kan de i stedet bidrage på frivilligt plan, giver det mening. Der er mange funktioner i en idrætsforening, de kan hjælpe med. De kan kridte baner, tømme skraldespande, stå i kiosk… Vi ved, det gør os mennesker lykkelige, når vi kan være noget for andre, og her kan vores målgruppe gøre nytte og føle selvværd”, siger Christen Seerup.