Debat

Fysisk vold er ikke blot et abstrakt begreb - det er en reel risiko, som lærerne står over for i deres arbejdsliv, skriver hovedstyrelsesmedlem Kristoffer Høyrup Sørensen

Hovedstyrelsesmedlem: Voldsskadeforsikring er en god ting, men bør gælde hele vejen rundt

Den foreslåede voldsskadeforsikring omfatter ikke alle lærere på almenområdet, og det skaber en ulig behandling af lærergruppen. Det er uacceptabelt, for lærere fortjener samme sikkerhedsnet, uanset om de er på specialområdet eller i almenskolen, mener hovedstyrelsesmedlem Kristoffer Høyrup Sørensen.

Publiceret Senest opdateret

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.

Det er med stor bekymring og undren, at jeg kan konstatere, at Christiansborg overser lærere og børnehaveklasselederne på almenområdet i den nye arbejdsskadereform:

"S om glemte lærere: Derfor er ny voldsforsikring ikke for alle"

Artiklen kaster lys over en problematik, som desværre er blevet forsømt af politikerne i Folketinget; nemlig manglen på dækning via voldsskadeforsikring for lærerne og børnehaveklasselederne på almenområdet i forhold til behandlingen af den nye lov nr. 23: ”Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring og forskellige andre love.”

Det er rigtig glædeligt, at specialområdet er dækket af den nye voldsskadeforsikring, da det er et område præget af vold og trusler. Men da voldsskadeforsikringen jf. lovforslaget s. 136 skal forpligte arbejdsgivere til at tegne en voldsskadeforsikring, hvis arbejdsgiver: ”… har ansatte, som er i særlig risiko for at blive udsat for vold, trusler eller andre voldsomme hændelser på arbejdet fra personer, de drager omsorg for”, så undrer det, at almenområdet ikke er dækket af samme voldsskadeforsikring. Ikke mindst på grund af det faktuelle statistiske grundlag for hyppigheden af vold og trusler her også. 

Uacceptabel og ulige behandling af lærere

Det er foruroligende, at fysisk vold fra elever udgør den hyppigste årsag til arbejdsulykker, som det fremgår af Danmarks Lærerforenings arbejdsskadestatistik (Senest for året 2022).

Cirka halvdelen af alle arbejdsulykker er relateret til interaktionen med eleverne. I sager, hvor arbejdsulykken er relateret til interaktionen med elever, er der i 57,5 procent af sagerne tale om fysisk vold fra en elev. Dette burde være tilstrækkelig motivation for at iværksætte foranstaltninger, der beskytter lærerne og børnehaveklasselederne, som dagligt står over for potentielle risici på deres arbejdsplads.

Når den foreslåede voldsskadeforsikring ikke omfatter alle lærere på almenområdet, skaber det en ulig behandling af lærergruppen. Det er uacceptabelt og vidner om en mangel på opmærksomhed på det reelle behov. Lærerne fortjener samme sikkerhedsnet, uanset om de er på specialområdet eller i almenskolen.

Så kære forældre, kære politikere –vi skal turde snakke om det, selvom det er svært. Vi er simpelthen nødt til det. Folkeskolen skal være for alle elever, og det går lærere og børnehaveklasseledere langt for at honorere. Faktisk ofte så langt, at arbejdspres også topper DLF’s arbejdsskadestatistik, når vi kigger på de psykiske erhvervssygdomme, med 34 procent. Det er også dette, der ofte viser sig ved moralsk stress, som Nana Vaaben har beskrevet her.

"Lærere kan godt gå på kompromis med deres arbejde, men ikke hvis det går ud over deres elever", som Nana Vaaben siger i artiklen.

Fysisk vold er ikke blot et abstrakt begreb; det er en realitet, som lærerne står over for i deres arbejdsliv som en risiko. En voldsskadeforsikring er ikke blot en økonomisk sikring, men også en anerkendelse af det vanskelige arbejdsmiljø, lærerne står over for. 

Derfor opfordrer jeg Folketinget til at revidere og udvide den nuværende forsikringsordning, så den inkluderer alle lærere og børnehaveklasseledere.

Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk