Debat

Opråb vedr. lærernes frygt for at vise Muhammed-tegningerne i undervisningen

Det kan ikke være rigtigt, at danske lærere skal frygte for deres fysiske sikkerhed. Og det kan heller ikke være rigtigt, at vi skal bøje nakken og acceptere at undlade at vise Muhammed-tegningerne i relevante undervisningssammenhænge af frygt for terror. Noget må gøres. Her er et konkret forslag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I november offentliggjorde Information en rundspørge blandt 379 lærere i samfundsfag og historie i folkeskolen om deres brug af Muhammed-tegningerne i undervisningen. Et af spørgsmålene var: "Ville du være bekymret for din egen sikkerhed, hvis du i fremtiden skulle vise tegninger af profeten Muhammed i undervisningen?" Kun 25% af lærerne svarede, at de slet ikke var bekymrede. 33% svarede, at de i mindre grad var bekymrede. 26% svarede, at de i nogen grad var bekymrede. Og 8% svarede, at de i høj eller meget høj grad var bekymrede.

https://www.information.dk/moti/2020/11/skolelaerere-muhammed-tegninger-tredjedel-vist-tredjedel-bekymrede

Som samfund kan vi ikke sidde dette overhørig. Det kan ikke være rigtigt, at danske lærere skal frygte for deres fysiske sikkerhed. Og det kan heller ikke være rigtigt, at vi skal bøje nakken og acceptere at undlade at vise tegningerne i relevante undervisningssammenhænge af frygt for terror. Noget må gøres.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

I en nylig kronik i Jyllands-Posten har jeg budt ind med et konkret løsningsforslag. Mit forslag går ud på at lade staten løfte ansvaret fra lærernes skuldre og overtage udførelsen af den farlige undervisningsopgave ved at lade alle elever blive transporteret sikkert til en udstilling med fremvisning af en undervisningsvideo, som sagligt fortæller om Muhammedkrisen og redegør for dens principielle problematikker. På den måde kan vores folkeskoleelever blive undervist i tegningerne, uden at det bliver lærerne, som skal stå for at gøre det.

I kronikken har jeg uddybet min argumentation. Alle kan læse kronikken ved at klikke her:

https://jyllands-posten.dk/debat/kronik/ECE12551101/staten-skal-befri-laererne-fra-ansvaret-for-at-undervise-i-muhammedtegningerne/

Jeg vil sætte pris på at få jeres feedback. Vil I læse kronikken og dele jeres tanker med mig?

NB: Hvis I ikke selv ville være bekymrede over at vise tegningerne i undervisningen, vil jeg henlede jeres opmærksomhed på resultaterne af Informations rundspørge og bede jer svare med udgangspunkt i den viden, at 34% af lærerne har svaret, at de i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad ville være bekymrede for deres fysiske sikkerhed, såfremt de viste tegningerne i undervisningen.

Og så er der en sidste ting, som jeg ikke fik nævnt i kronikken, men som også er vigtig at holde sig for øje i denne diskussion. På samrådet med undervisningsministeren 26/11 fremførte blandt andre Jacob Mark fra SF den pointe, at Muhammed-tegningerne langt fra er det eneste emne, som lærerne oplever, at muslimske elever bliver aggressive over. Holocaust, Israel-Palæstina-konflikten, seksualundervisning, Darwins evolutionsteori, og kunst med nøgenhed eller erotisk indhold er andre eksempler på emner, som mange lærere finder det utrygt at undervise i. Muhammed-tegningerne er kun det mest betændte af de emner, som lærerne oplever at være i konflikt med deres egne elever og deres forældre og storebrødre omkring.

Spørgsmålet, vi derfor bør stille os selv, er:

Skal Danmark være et land, hvor vi lader muslimske normer diktere undervisningen?

---

Hvis man ikke ønsker at svare offentligt, kan man skrive til mig på evagregersen@gmail.com. Jeg behandler alle henvendelser strengt fortroligt. Find mig også på Facebook, hvor jeg løbende skriver om, hvad politikerne på Christiansborg foretager sig på dette område.

Powered by Labrador CMS