Lærerne har fået deres lokale løn

Lærerne får udbetalt den del af lønnen, som forhandles lokalt, viser ny undersøgelse. I 29 kommuner har lærerne fået mere end de 1,25 procent af lønsummen, som til lokal løndannelse. I 55 kommuner er der udbetalt præcis 1,25 pct.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Alle kredse har fået mindst 1,25 procent af lønsummen, som var afsat i forlodsmidler, og nogle har fået mere. Vi får det hjem, fordi der er bindinger og regler på den lokale løndannelse. Hvis vi sammenligner med vores medlemsgrupper på det statslige område, så er det ikke alle grupper, der får de afsatte midler hjem, fordi der ikke er de samme bindinger på de områder", siger formand for overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen.

Tidligere har også de kommunalt ansatte lærere haft svært ved at få del i de afsatte lokale lønmidler. Men nu er pengene bundet op på de enkelte faggrupper i kommunerne.

"Hvis der ikke er bindinger, er vi ikke sikre på at få pengene, så kan pengene havne i kommunekassen, eller de andre faggrupper kan løbe med dem".

DLF ønsker lærer-lønsystem

Han mener, at undersøgelsen understreger, at det er vigtigt at skabe lønsystemer, der passer til de enkelte faggrupper.

"Lønkommissionens rapport har tydeliggjort, at den lokale løndannelse fungerer ud fra forskellige modeller, der er tilpasset de forskellige kulturer. Det vil vi gerne have udbygget. Sådan så, vi kan udmønte de lokale løndele, så det passer til vores værdier og holdninger".

Lærernes forhandlere gør, hvad de kan få at undgå, at lærernes løn skal forhandles lokalt. I 2005 blev ny løn midlerne lagt i et centralt tillæg som alle lærere fik. Ved sidste overenskomst i 2008 blev der afsat 1,25 procent af lønsummen, som blandt andet skulle være med til at lette overgangen til den nye arbejdstidsaftale. DLF har spurgt kredsene, hvordan det er gået - kredsene har indsendt svar fra 84 kommuner. Kun i tre kommuner er forhandlingerne udelukkende foregået på skolerne. I 56 kommuner har forhandlingerne udelukkende foregået på kommuneniveau, mens forhandlingerne i resten af kommunerne er foregået både på skole og kommuneniveau.

Nye lærere bør udløse flere lokale kroner

Når en ældre lærer går på pension og erstattes af en nyuddannet og billigere lærer, er DLF opmærksom på at sikre, at lønforskellen mellem de to lærere indgår i puljen af lokale lønmidler til lærerne. Det kalder man tilbageløbsmidler.

DLF's undersøgelse viser, at omfanget af tilbageløbsmidlerne kun opgøres i 25 af kommunerne.

Til gengæld viser undersøgelsen også, at det godt kan betale sig at opgøre midlerne.

"Undersøgelsen viser ret klart, at hvis man får udregnet, hvor mange tilbageløbsmidler man har, så er sandsynligheden for at få dem udmøntet ret stor", siger Gordon Ørskov Madsen og opfordrer kredsene til at lægge mange kræfter i at få beregnet, hvor mange midler, der er tale om i de enkelte kommuner.