Lærernes dag: Danske lærere støtter ghanesiske

Den 5. oktober er den internationale Lærerens Dag. I Ghana er det dagen, hvor landets bedste lærer kåres og vinder penge til et tre værelsers hus. I Danmark sælger DLF og Ibis mintpastiller til fordel for efteruddannelse af lærere i Ghana.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Støtte fra lærere i rige lande til deres kolleger i fattige lande er én af Lærerens Dag-traditionerne. I nogle lande benyttes Lærerens Dag til debat om lærerrollen og læreruddannelse, møder mellem lærerorganisationer og undervisningsministre og altså - som i Ghana - til at belønne lærere, der har gjort en særlig indsats.

Sidste år gik Danmarks Lærerforening og ulandsorganisationen Ibis sammen om at sælge æbler til fordel for Zisize-skoleprojektet for børn af aids-ramte i Sydafrika (læs om projektet og se billeder fra Zizise via linkene til højre).

I år kan man via hjemmesiden www.laererdag.dk bestille mintpastil-æsker til 20 kroner, som går til uddannelse for ikke-læreruddannede lærere i Ghanas fattige East-Gonja-distrikt. I det nordlige Ghana er der akut mangel på lærere og mange steder går halvdelen af børnene ikke i skole. Mere end hver anden lærer har ingen form for læreruddannelse, og der er op til 60 elever i hver klasse. Samtidig mangler man de mest basale undervisningsmaterialer. Det koster under 400 kr. at give en lærer efteruddannelse bestående af faglige kurser i pædagogiske metoder og forståelse af lærerens vigtige rolle i landsbyerne. Erfaringen viser, at et sådan kursus kan puste gevaldigt til kvaliteten i lærerens undervisning og give undervisningen helt nye dimensioner.

Læs mere

Lærerensdag

Billedserie fra Zisize-skoleprojektet iSydafrika