Bevis for at skimmelsvamp kan give problemer

Undersøgelse dokumenterer for første gang, at skimmelsvamp giver gener

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er det endelig bevist - der er en direkte sammenhæng mellem skimmelsvampe i støv i bygninger og forekomsten af hovedpine, irriterede øjne, svimmelhed, luftvejsirritation og koncentrationsbesvær.

En stor undersøgelse af lærere og elever i danske skoler har givet det videnskabelige bevis for, at skimmelsvampe kan give problemer. Undersøgelsen viser også, at allergikere er særligt udsatte. Hvis man i forvejen lider af astma og høfeber, er man særligt udsat for at få indeklima-gener, hvis man opholder sig i bygninger med skimmelsvamp.

Flere af de elever, der deltog i undersøgelsen, havde høfeber og astma, så der er altså relativt mange i skolen, der tilhører den specielt følsomme gruppe. Til gengæld viser undersøgelserne også, at der ikke er flere allergikere på de skoler, hvor der er fundet høje koncentrationer af skimmelsvamp i støvet, så svampene giver åbenbart ikke allergi.

Forskerne har også fundet ud af, at skimmelsvampe påvirker vores immunsystem. Denne påvirkning viser sig ved de typer af symptomer, som man har fundet hos lærere og elever i undersøgelsen.

Et andet vigtigt resultat af undersøgelsen er, at mennesker først og fremmest får gener af skimmelsvampe fra støv, som indeholder svampesporer eller andre tørre svampedele. Derfor betyder det meget, at der bliver gjort grundigt og ofte rent i bygninger, der er angrebet af svamp.

Halvdelen af skolerne er fugtige

Forskerne siger, at op imod halvdelen af de danske skoler har fugtskader. De fleste fugtskader ses i bygninger med dårligt vedligeholdte tage, men det er ikke kun skoler med flade tage, der har problemerne. Fugtskader ses lige så ofte i nedslidte tage med hældning.

Fugtskadede bygninger får ikke nødvendigvis problemer med skimmelsvampe. Det afhænger af, hvilke materialer bygningen består af. Træ og tapet giver størst risiko for skimmelvækst, mens det kræver meget høj fugtighed, for at skimmelsvampe kan vokse på beton og puds.

Forskningen har dog også vist, at skimmelsvampe kun er én af de faktorer, som har betydning for, at man får hovedpine, tørre slimhinder eller mister koncentrationen. Hvis man har astma, høfeber, lige har haft en luftvejsinfektion eller har psykosociale problemer, for eksempel fordi man bliver mobbet, har man større risiko for at få disse gener, end hvis man opholder sig i en bygning med skimmelsvampe.

Skimmelsvamp skal fjernes

Hele forskningsprojektet har stået på over mange år og har omfattet 1.383 elever og 579 lærere fra skoler med fugt og fra kontrolskoler uden fugtproblemer.

Forskningsresultaterne viser tydeligt, at det er skimmelsvampe i støvet på gulvet, der giver de største problemer. Men forskerne understreger, at det er vigtigt at fjerne al svampevækst, da pletterne ellers vokser, og svampesporer fra væggene vil kunne sprede sig.

Mekanisk ventilation har vist sig at give flere svampesporer i lokalerne end naturlig ventilation. Også selv om der ikke er tale om anlæg med recirkulation af luften. Forskerne mener, at en forklaring kan være, at ophvirvlet støv svæver rundt i luften i længere tid i mekanisk ventilerede rum.

Hele undersøgelsen kan læses på www.by-og-byg.dk