Vær ordentligt klædt på til samtalen — bogstavelig talt

Stiletter eller løbesko? Din påklædning til jobsamtalen sender signaler både til ansættelsesudvalget – og til dig selv.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når man træder ind i lokalet til en jobsamtale, begynder samtalen, inden man overhovedet har åbnet munden første gang. Med sin fremtoning sender man signaler, som ansættelsespanelet bevidst eller ubevidst opfanger, og som kan betyde lige så meget for, om man får jobbet, som hvad man siger.

Det fortæller stylist og indehaver af ­stylechange.dk Liselotte Thygesen, som i samarbejde med flere fagforeninger har tilbudt kurser i, hvordan man bedst klæder sig på til jobsamtalen. Og det bedste valg er ikke nødvendigvis det stiveste puds.

»Det vigtigste er at sende signaler, der reelt afspejler en som person. Desuden er det vigtigt, at man føler sig godt tilpas i det tøj, man har på. Hvis ikke man gør det, så viser det sig i ens kropssprog og fremtoning på en negativ måde«, siger hun.

Match dit tøj med skolen

Det betyder dog ikke, at der er frit lejde til at finde joggingbukserne og den forvaskede yndlings-T-shirt med bandlogo frem. Har man ambitioner om at lande jobbet, bør man klæde sig til lejligheden, understreger Liselotte Thygesen:

»Det er vigtigt at føle sig tilpas, men man bliver nødt til også at tænke i, hvordan man sender de rette signaler. Man kan med fordel undersøge på LinkedIn og skolens hjemmeside, hvilke signaler ansatte og ledelsen på skolen sender«.

»Hvilket tøj har de på? Hvordan er deres fremtoning? Er det et sted, hvor man holder på formerne, eller et sted, hvor stemningen er afslappet og uformel? For en arbejdsgiver er det vigtigt at have en rimelig homogen og velfungerende personalegruppe, og derfor går man gerne efter nogen, man kan se passer ind«.

Som lærer skal ens påklædning gerne være alsidig, så man både kan indgå i den uformelle kontakt med børn og samtidig fremstå professionel på et forældremøde. Det er vigtigt med sin påklædning at signalere, at man har forstået, hvilken rolle man skal udfylde i sit job, understreger Liselotte Thygesen.

»Går man med den nypressede habit, sender man et meget professionelt, men også upersonligt signal, hvor det måske kan være svært at se en spille rundbold eller lave fingermaling med eleverne«, siger hun og tilføjer: »Vælger man til gengæld en plasticpose i stedet for en taske, så bliver det så uformelt og afslappet, at ansættelsesudvalget kan blive i tvivl om, hvorvidt man overhovedet tager sit job og dermed sin faglighed seriøst«.

Få nye øjne på din fremtoning

Den professionelle stylist anbefaler, at man inden jobsamtalen får familie eller venner til at vurdere, hvilke signaler man sender med sin påklædning. Det kan nemlig ofte komme som en overraskelse.

»Vi er som mennesker vanedyr, der er ret fastlåste i vores forestilling om os selv, og hvad der klæder os. Nogle gange skal der et skub fra et andet menneske til, før vi udfordrer de forestillinger. Og man kan altid gå tilbage til det gamle, hvis man ikke føler sig godt tilpas i noget nyt«, siger hun.

Powered by Labrador CMS