Laura Hansen elsker blomster, og i haven på Bavnebjerg 17 vrimler det med blomster og frugttræer. Ofte tager Laura Hansen nedfaldsfrugter med på lærerværelset, for hun bryder sig ikke om, at ting går til spilde.

Sprang til som sløjdlærer som 79-årig

Hele sit liv har 79-årige Laura Hansen gået sine egne og ofte utraditionelle veje. Siden 1980 har hun arbejdet på Fanø Skole. De seneste år med dansk som andetsprog, specialundervisning og håndarbejdsdelen af håndværk og design. Efter sommerferien er hun også tilbage i sløjdlokalet i 3. og 4. klasse.

Publiceret Senest opdateret

Med en morfar, der var snedker, har Laura Hansen altid haft en særlig interesse i sløjdfaget. Og helt tilbage i 1967, da hun blev uddannet børnehavelærer fra Esbjerg Børnehaveseminarium, tog Laura Hansen også et linjefag i sløjd på læreruddannelsen.

I mange år arbejdede hun derfor som sløjdlærer – først på Grådybskolen i Esbjerg og siden på Fanø Skole. Da sløjd og håndarbejde blev nedlagt, og faget håndværk og design indført i stedet, mente den daværende viceskoleleder på Fanø Skole, at de skulle overlade faget til de unge lærere på skolen.

Laura Hansen var helt enig, men da skolen kom i bekneb for lærere i faget for nogle år siden, fik Laura Hansen først håndarbejdsdelen på nogle årgange. Og da skolens sløjdlærer stoppede ret pludseligt her før sommerferien, blev Laura Hansen spurgt, om hun havde lyst til at få nogle sløjdtimer igen.

350 elever

Fanø Skole ligger i Nordby.

Skolen er på de fleste årgange tosporet og har 350 elever fordelt på 0.-10. klasse.

Fanø Skole har 47 ansatte – heraf 36 lærere.

”Det grinte vi lidt af, for nu kunne jeg alligevel bruges, men da jeg - ud over vores it-ansvarlige - er den eneste uddannede sløjdlærer på skolen, sagde jeg selvfølgelig ja”, fortæller Laura Hansen.

Dejligt at være tilbage

Så i en alder af 79 år er Laura Hansen tilbage i sløjdlokalet. I dette skoleår har hun håndværk og design i 3.-7. klasse, hvor hun står for sløjddelen i 3.-4. klasse og håndarbejdsdelen i 5.-7.klasse.

”Det har selvfølgelig krævet noget energi at sætte sig ind i mål og krav for faget og blive opdateret, og jeg har også været spændt, men det er så dejligt at være tilbage i sløjdlokalet”.

”Det at få lov at lære børnene nogle færdigheder og give dem mulighed for at skabe nogle forskellige ting – lige nu arbejder vi for eksempel med blomsterkasser på 4. årgang og sømbilleder på 3. årgang”.

Vi har sat Laura Hansen stævne i parcelhuset midt i Nordby – til en snak om livet som lærer. Der er kaffe, nybagt Fanø-kringle og honningkager på bordet i havestuen. Og udsigt til havens flora med et væld af frugttræer og blomster i alskens farver og størrelser. For Laura Hansen er vild med blomster.

Hjælper tosprogede børn

Ud over at undervise i håndværk og design er Laura Hansen også støttelærer i specialundervisningen og dansk-som-andetsprog-lærer.

”Jeg kan rigtig godt lide at undervise vores tosprogede børn. Dem knytter man sig til på en lidt anderledes måde, fordi de har mere brug for hjælp end de danske familier. Så jeg har været på mange hjemmebesøg og hjulpet med blandt andet at finde en efterskole for nogle af vores syriske elever”, forklarer Laura Hansen.

Hun har 22 undervisningslektioner om ugen og er dermed på nedsat tid. Hun er dog på skolen hver eneste dag, og det med at tælle timer tager hun ikke så tungt. Dog kan hun godt mærke, at hendes længste dag, torsdagen, er lidt tung.

”Efter sådan en dag med syv lektioner er man mør”.

Kun drengene fik en uddannelse

Selvom Laura Hansen helt siden sin spæde ungdom drømte om at blive lærer, stod det bestemt ikke skrevet i stjernerne, at drømmen skulle blive til virkelighed. For i barndomshjemmet ved Kolding var det drengene, der fik en uddannelse. Ikke pigerne.

Så Laura Hansen gik ud af skolen efter syv år og kom ud at tjene på forskellige gårde, men med en stor portion stædighed forfulgte hun alligevel drømmen. Uden en realeksamen kunne hun ikke læse til lærer – så hun valgte i stedet at læse til børnehavelærer på Esbjerg Seminarium, hvorfra hun dimitterede i 1967.

”Jeg fik job på Nørregade Fritidshjem i Esbjerg, men det var virkelig Esbjergs bund med børn fra meget svære familieforhold, så jeg tænkte; skal jeg holde til at arbejde, til jeg bliver 60 år, må jeg finde på noget andet”.

Tog realeksamen om aftenen

Så Laura Hansen skiftede til en børnehave på Nygårdsvej i Esbjerg, hvor hun kunne arbejde om formiddagen. Fra klokken 16-22 gik hun så i skole for at tage den manglende realeksamen.

Hun fik efterfølgende job som sløjdlærer på Grådybskolen i Esbjerg, blev kæreste med Børge og sammen fik de børnene Mette-Marie og Niels-Henrik.

”Det var lidt sjovt at være kvindelig sløjdlærer, når det kun var drengene, der havde sløjd og pigerne håndarbejde, men fordi jeg var en kvinde, så kom pigerne tit ind i sløjdlokalet i frikvarterne og lavede nogle ting”, fortæller Laura Hansen.

Læreruddannet som 60-årig

Laura og Børge blev gift, og i 1978 flyttede de til Fanø, hvor Børge var opvokset. De første to år pendlede Laura Hansen til jobbet i Esbjerg, men i 1980 fik hun job som børnehaveklasselærer og timer i sløjd og hjemkundskab på Fanø Skole.

Fakta om Fanø

Fanø er Danmarks næstmindste kommune. Indbyggertallet ligger dags dato på 3.434.

Der er sket et lille fald i indbyggertallet de seneste to år, men kigger man på udviklingen over de sidste 10 år, har indbyggertallet været stigende.

I 2012 var der 3.247 indbyggere på Fanø.

Øen er 5.460 hektarer.

I 1999 dør Børge, der var noget ældre end Laura – og hun beslutter sig for, at det er nu, at drømmen om en læreruddannelse skal blive til virkelighed. Hun finder ud af, at Nørre Nissum Seminarium tilbyder en meritlæreruddannelse via fjernundervisning, og da Fanø Skole samtidig er udtaget til et forsøg med edb, er det rent faktisk muligt for hende at gennemføre.

”Det var lidt hårdt – for ved siden af læreruddannelsen havde jeg stadig mit job som børnehaveklasselærer. Men i 2003 i en alder af 60 år er jeg uddannet lærer – med linjefag i dansk og dansk som andetsprog. Jeg drømte om at komme til Grønland på et tidspunkt, derfor tog jeg dansk som andetsprog”.

Slut med at være klasselærer

Grønland blev det dog ikke til, for et halvt år efter bliver hun tilbudt en stilling som klasselærer i 1.-klasse på Fanø Skole. Primært med undervisning i dansk, men også med undervisning i håndarbejde og støttetimer i specialundervisningen. Laura Hansen har nemlig også taget et speciale i ordblinde elever.

Da hun runder de 65 år, hvor hun kunne være gået på pension, meddeler Laura Hansen skolelederen på Fanø Skole, at hun ikke længere vil være klasselærer.

”I dag har børn så mange skift, og jeg ville ikke udsætte dem for endnu et skift, hvis jeg nu ikke kunne tage en klasse fra 1.-3.klasse, hvis jeg nu blev syg eller af andre grunde ikke kunne gennemføre det”.

Så hun gik på nedsat tid med timer som dansk-som-andetsprog-lærer for skolens tosprogede elever og støttetimer i specialundervisning.

Variationen har gjort jobbet sjovt

De mange skiftende arbejdsopgaver gennem årene fremhæver Laura Hansen som en af grundene til, at hun stadig er aktiv lærer i en alder af 79 år.

”Mit arbejdsliv har været en lang rejse af afvekslende og spændende opgaver, og netop variationen har jo været med til at gøre mit arbejde sjovt. Samtidig er det en daglig glæde at være sammen med børnene, komme ud og tale med mine kollegaer og udfolde sig i nogle af de ting, jeg godt kan lide”.

Med så langt et arbejdsliv og lærerliv bag sig har Laura Hansen lagt krop til adskillige folkeskolelove.

”Alt har bestemt ikke været godt, men hele mit liv har jeg forsøgt at få det bedste ud af tingene og glædet mig over det, jeg kan glæde mig over. Jeg er ret god til at sige pyt – og fokusere på det positive”, siger hun.

Går på pension til sommer

Trods glæden ved jobbet har Laura Hansen alligevel sat en slutdato på arbejdslivet.

”Det er jo blevet så moderne ikke at være så længe på den samme arbejdsplads, så til sommerferien, når jeg har rundet de 80 år og været på skolen i 43 år – så stopper jeg”, siger hun med et stort smil.

Laura Hansen stopper bestemt ikke, fordi hun er træt af lærerjobbet. Hun har bare en masse ting, hun gerne vil nå – så længe hun er rask og rørig.

Hun har godt nok fået udskiftet den ene hofteskål og går pænt over de 10.000 skridt om dagen - for at den anden ikke også skal udskiftes. Men udfordringer med hoften afholder ikke Laura Hansen for at tage på vandreture rundt i verden.

”Så jeg vil meget gerne have tid til at rejse noget mere. Jeg har været i Bolivia og vandret i tre uger. Jeg har været i Marokko, Armenien og på Azorerne, og her i efterårsferien skal jeg til Korsika og vandre. Så større mulighed for at rejse, og så har jeg også en drøm om at komme på højskole”.

Foreløbig gælder det dog resten af skoleåret 2022/2023, hvor Laura Hansen blandt andet kan smitte eleverne med sin dedikation for sløjdfaget.