Fra januar til maj 2013 var der i alt 309 stillingsopslag i Fagbladet Folkeskolen. Fra januar til maj 2014 var der 444 stillingsopslag. Altså et hop på 135 stillingsopslag fra sidste år til i år.
Fra januar til maj 2013 var der i alt 309 stillingsopslag i Fagbladet Folkeskolen. Fra januar til maj 2014 var der 444 stillingsopslag. Altså et hop på 135 stillingsopslag fra sidste år til i år.

Kommuner søger lærere i hobetal

Eleverne skal have flere timer fra august. Samtidig går mange lærere på pension. Resultat: Kommuner søger lærere i stort antal. Lærernes ledighedskurve er faldende allerede på nuværende tidspunkt, og den vil falde endnu mere gennem efteråret.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Igennem de senere år har kommunerne nedlagt lærerstillinger i bundter. Nu går det den anden vej. Kommuner opslår nye stillinger i massevis. Det skyldes især to ting:

• Eleverne skal have flere timer jævnfør skolereformen, der træder i kraft 1. august.

• Og mange lærere går på pension.

Herning Kommune har eksempelvis opslået omkring 70 lærerstillinger på nuværende tidspunkt.

"Det er væsentlig flere end sidste skoleår", siger Bo Meldgaard, der er leder af Center for Børn og Læring i Herning Kommune.

"Årsagen er helt sikkert, at skolereformen giver eleverne længere undervisningstid", tilføjer han.

Mange lærere går på pension

En anden grund er, at en del lærere går på pension, forklarer Bo Meldgaard. Af samme grund kan tallet godt blive større end 70, forventer han. Her i maj har ni lærere sagt deres stilling op, og flere opsigelser kan indløbe gennem de næste måneder.

Den lokale lærerkreds, Herningegnens Lærerforening, skønner, at omkring 32 lærere i Herning Kommune vil gå på pension i disse måneder. I nabokommunen Ikast-Brande går 14-15 lærere på pension, oplyser kommunen.

Op imod 100 lærerstillinger er på vej til at blive slået op alene på Fyn før næste skoleår. I Vejle har skolereformen kastet 40 stillinger af sig, og i Sønderborg er der 39 ekstrastillinger.

Esbjerg Kommune søger omkring 60 lærere, blandt andet fordi 25 har sagt op.

Ikke alle kommuner søger lærere

Ikke alle kommuner slår dog lærerstillinger op. I Halsnæs Kommune er den gode nyhed således, at der ikke skal fyres lærere. 20 medarbejdere går på pension eller skifter job, og nogle lærere skal flytte skole - så går regnestykket op, oplyser kommunen.

Men at kommunernes jagt på nye lærere er en tendens, antyder de mange flere stillingsopslag i fagbladet Folkeskolen og på folkeskolen.dk:

Fra januar til maj 2013 var der i alt 309 stillingsopslag. Fra januar til maj 2014 var der 444 stillingsopslag. Altså et hop på 135 stillingsopslag fra sidste år til i år. Næsten 50 procent flere.

Lærernes ledighedskurve knækker

Allerede i april var antallet af arbejdsløse lærere nede på 1.838, hvilket var 37 procent færre end april 2012. Lærernes ledigshedskurve vil med andre ord knække endnu mere nedad i løbet af næste skoleår.


 

Powered by Labrador CMS