Lærere tæt på 65 år risikerer at miste del af efterlønsbonus ved lockout

Lærere, der optjener efterlønspræmie og nærmer sig de 65 år, kan komme til at miste en del af den skattefri efterlønsbonus, hvis de bliver lockoutet. Det var tilfældet for Hanne Lang i Horsens efter lærerlockouten i '13. Lærernes a-kasse vil skrive til de berørte.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg fyldte 65 år i oktober 2014, og lockouten i 2013 betød, at min efterlønspræmie blev reduceret med omkring 13.000 kroner. Man stopper nemlig med at optjene timer, når man fylder 65 år, så jeg kunne ikke nå at indhente de tabte timer", fortæller lærer Hanne Lang.

Hun har gjort opmærksom på problemet i kommentarfeltet på folkeskolen.dk under den artikel, hvor Anders Bondo Christensen siger, at alle kommer til at betale lige meget, hvis der bliver konflikt.

"Jeg blev provokeret af den udtalelse, for de lærere, der er tæt på 65 år og indbetaler til efterlønsordningen, de kommer altså til at betale mere. Derfor gjorde jeg opmærksom på problemet. Jeg håber, man kan finde en løsning for dem", siger Hanne Lang, der i dag er 68 år og stadig arbejder på fuld tid som lærer.

Hun tilhører den såkaldte 93-gruppe, der havde regnet med at få tjenestemandspension, men som ikke fik det. I 2014 efter konflikten manglede Hanne Lang blot 39 timer for at kunne have optjent den sidste efterlønsbonus på omkring 13.000 kroner. Man får en skattefri bonus, hvis man er tilknyttet efterlønsordningen, men vælger ikke at gå på efterløn, før man fylder 65 år.

 

A-kassen sender information ud

Formand for a-kassebestyrelsen og for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen fortæller, at det er rigtigt, at der er nogle medlemmer af DLF og Lærernes a-kasse, der er tilknyttet efterlønsordningen, og som risikerer at gå glip af en portion af den skattefri efterlønsbonus, hvis der bliver lockout.

"Fra Lærernes a-kasse vil vi sende information direkte ud til alle i efterlønsordningen, som er i gang med at optjene efterlønsbonus, sådan at de berørte får klarhed over mulighederne", siger Gordon Ørskov Madsen.

"Vi kender endnu ikke omfanget af problemet, men det handler nok om 100-150 medlemmer af a-kassen. Det er jo afhængigt af konfliktens varighed".

Som formand for a-kassebestyrelsen råder han de berørte til at tage direkte kontakt til en konsulent, når de har modtaget brevet. Sådan at de kan få individuel vejledning.

Nogle vil måske kunne nå at optjene de timer, de kommer til at mangle, hvis de er opmærksomme på problemet. Andre vil være i den situation, at der ikke er noget at gøre. De kan ikke nå at optjene timerne, hvis der bliver konflikt, og de vil gå glip af en portion af efterlønspræmien, vurderer han.

"De kan med en vis ret sige, at de bliver dårligere stillet end andre. Det sker på grund af regler i efterlønsordningen og i a-kassen. Det har som sådan ikke noget med deres medlemskab af DLF at gøre, for reglerne er sådan. De berørte får et informationsbrev og kan få individuel vejledning, sådan at problemet rammer færrest muligt", siger Gordon Ørskov Madsen.

Powered by Labrador CMS