Fra i dag er der ikke længere krav om klasseopdelt undervisning i landets skoler.

Fra i dag er der ingen restriktioner: To skoler ser vidt forskelligt på de nye muligheder

Smitten på en skole i Kolding er for stor til, at skolelederen har planer om at ophæve alle restriktioner med det samme. I København glæder en skoleleder sig derimod til i dag at ”løsne op for det hele”.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er tilsyneladende stor forskel på, hvordan landets skoler tager hul på årets første februardag og dermed den nye frihed efter regeringens ophævelse af alle covid-19-restriktioner.

På Munkevængets Skole i Kolding er mange elever og lærere smittet og sygemeldt med covid-19, og her lægger skoleleder Stine Kirk Jensen foreløbig op til at lade skolens hverdag fortsætte med de hidtidige restriktioner.

"Lige nu har vi rigtig meget smitte på alle skoler i Kolding, så jeg tror ikke, at der er nogen af os, der er interesseret i, at vi bare giver fuldstændig slip fra den ene dag til den anden", siger Stine Kirk Jensen til folkeskolen.dk.

Hun oplyser, at Kolding-skolerne tidligt tirsdag morgen skal have et møde med forvaltningen om, hvordan de skal gribe den kommende tid an.

"Men det bliver højst sandsynligt ikke lige i morgen (i dag, red), at vi bare lige kaster det hele væk. Det tror jeg simpelthen ikke på. I dag har vi på vores skole 13 nye smittede fra morgenstunden, og så kommer der måske 10 nye i morgen. Og vi har omkring 9-10 medarbejdere syge med corona lige nu. Det er udfordrende - og derfor er vi ikke sådan helt vilde med bare at sætte det hele over styr", siger hun.

Anbefalingen om klasseopdelt undervisning ophører også fra tirsdag

Har planer om at holde fast i ikke at blande klasserne

Munkevængets Skole fortsætter med test på skolen to gange om ugen, ligesom man fortsætter med at udlevere selvtest til forældrene.

Hertil kommer, at man foreløbig vælger fortsat at holde fast i adskillelsen af klasserne i frikvartererne.

"Selvfølgelig kan vi ikke længere forlange, at forældre, der kommer og besøger os, stadig skal have mundbind på. Men jeg tror samtidig, at alle her - også forældrene - er interesserede i, at vi får spredt smitten så lidt som overhovedet muligt, så alle passer på", siger Stine Kirk Jensen - og tilføjer:

"Så jeg tror ikke, vi laver vildt om på det hele med det samme. Men selvfølgelig - hvis vi får at vide fra forvaltningen, at det skal vi, så gør vi selvfølgelig det. Men det tror jeg heller ikke, at de siger. Jeg tror, at de vil blive ved med at sige, at hvis vi lokalt har høj smitte, så skal vi sørge for stadig at holde eleverne adskilt i fx idræt og valgfag. Så har vi da lidt mere styr på det, end hvis vi giver totalt fri".

DLF's formand: Det bliver ikke normalt fra i dag - og heller ikke de næste uger

Stor pris for børnene

På Tove Ditlevsens Skole i København, hvor Jeanne Jacobsen er skoleleder, glæder man sig derimod til at nyde den nye frihed efter ophævelsen af restriktionerne allerede fra i dag.

"Vi løsner op for det hele. Det gør vi, fordi det er meget efterspurgt, ikke mindst af børnene. Det her virker jo enormt snærende for børnene, og sådan set også for personalet. Jeg synes, det er en stor pris, vores børn betaler, så jeg glæder mig til en normalisering", siger Jeanne Jacobsen - der også er formand for de københavnske skoleledere.

Hun frygter ikke, at det vil medføre markant mere smitte fra tirsdag.

"For det første har vi allerede været meget ramt her på stedet, så jeg tænker, at det nærmest ikke kan blive værre. Og måske bliver det ovenikøbet lidt nemmere nu, for der er jo ikke så mange børn i klasserne. Pludselig kan vi slå nogle klasser sammen. Tidligere har vi kunnet se, hvordan én lærer stod med tre elever i en klasse, mens en anden lærer stod med syv elever, uden vi kunne slå dem sammen. Det kan vi nu, og det betyder også noget", siger Jeanne Jacobsen.

Hun fortæller, at der ikke er noget entydigt billede af, hvordan det lige nu ser ud på de københavnske skoler.

"Det er meget forskelligt. Det bølger igennem byen, op og ned, og om et øjeblik er det nogle andre end os, der har problemet. Men jeg vil næsten tro, at man får lidt nemmere ved det nu, fordi man lettere kan rykke rundt på noget, fordi der ikke længere er de her regler om klasseopdeling".

Ministeriet: Der opfordres stadig til test i skolerne efter på tirsdag

Vil have fokus på at få genetableret forældresamarbejdet

Jeanne Jacobsen peger også på, at det nu er ved at være tid til at "kaste et blik på, hvad der egentlig er sket de sidste to år for forældre, børn og klasser".

"Det er enormt vigtigt, at vi får det perspektiv på nu, i stedet for at vi bare hele tiden taler om smittetal", siger hun.

Ud over at få hjulpet nogle børn, der har været hårdest ramt af hele corona-perioden, venter der også et stort arbejde i at få genetableret et samarbejde med mange forældre, lyder det fra Jeanne Jacobsen.

"Hvis man tager de store briller på, så har vi jo forældre til børn i børnehaveklasser, 1. og 2. klasse, som nærmest ikke har oplevet at et ordentligt forældresamarbejde. De har jo ikke kunnet aflevere deres børn på den måde, man sædvanligvis gør", siger hun.

Og så ser hun i øvrigt frem til, at vinterferien snart melder sig.

"Den kommer på et rigtig godt sted - og så tænker jeg, at det går nok".