Gravide lærere i vildrede

Lærerforeningen kimes ned af usikre gravide og nybagte mødre og fædre om nye barselsregler

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konsulent i Danmarks Lærerforening Thorsten Pedersen har varme ører i øjeblikket af mange og lange telefonsamtaler med lærere, der er gravide, lige har født eller går og venter på, at konen skal nedkomme.

De spørger om, hvor længe de kan få barselsorlov, hvad de får at leve af under orloven, og hvilke muligheder de har for børnepasningsorlov senere. Og selvom de fleste af dem faktisk har sat sig rigtigt grundigt ind i den nye lovgivning om barsel, som Folketinget vedtog den 20. marts, så har de svært ved at gennemskue, hvad konsekvenserne er for dem.

'Mange har jo hørt, at nu har vi 52 ugers barselsorlov. Men sådan hænger det ikke helt sammen', forklarer Thorsten Pedersen.

De 52 uger opstår, når man lægger fire uger før fødslen sammen med de 14 uger, moren har krav på efter fødslen, de to uger faren har krav på og så de 32 nye fleksible uger. Dem kan moren og faren frit fordele imellem sig, og de kan i øvrigt også for eksempel vælge at arbejde på halv tid i 64 uger, hvis man kan få sin skoleleder med på ideen. Børnepasningsorloven afskaffes for alle, der er omfattet af de nye barselsregler, men man får ret til at udskyde minimum otte og maksimum 13 uger af orloven til senere brug.

Stadig otte uger før fødslen

Men hvad så med lærerne, som jo er vant til at gå fra på graviditetsorlov otte uger før forventet fødsel med fuld løn:

'Den ret har man stadig, ligesom der også står i lærernes overenskomst, at faren har ret til at holde uge 25 og uge 26 efter barnets fødsel fri med fuld løn. Men morens ret til fuld løn under barslen ophører efter de 24 uger, som står i den nugældende overenskomst - den resterende orlov er på fuld dagpengesats (604 kroner om dagen, Redaktionen)', forklarer Thorsten Pedersen.

Alle forældre, der får børn efter den 27. marts 2002, er automatisk omfattet af de nye regler. Men er familien blevet forøget, mens de forhandlede inde på Christiansborg, i perioden fra den 1. januar til den 26. marts, er det tid til at holde et familieråd. Så er det nemlig op til de nybagte forældre, om de vil holde 'gammeldags' barsel med 24 uger til mor efter fødslen og mulighed for nummer 25 og 26 til far og så bevare retten til børnepasningsorlov - eller om de vil have den nye fleksible barselsorlov og fraskrive sig retten til børnepasningsorloven. Beslutningen skal tages inden 1. juni på en blanket, som downloades på www.af.dk

Det var jo ikke nogen hemmelighed, at der blev forhandlet nye barselsregler på Christiansborg, samtidig med at der blev forhandlet ny overenskomst for lærerne og de andre kommunalt ansatte. Derfor står der da også i mæglingsforslaget til ny overenskomst, at parterne skal sætte sig sammen hurtigst muligt efter en eventuel lovændring. Her vil man formentlig sørge for at få justeret overenskomstteksten, så den passer med lovgivningen, men noget krav om fuld løn i hele den nye forlængede del af barselsorloven er ikke rejst, og de penge, der var i spil ved forhandlingerne, er jo også brugt på lønstigninger, feriefridage og alle de andre overenskomstelementer.

Læs mere om reglerne på Beskæftigelsesministeriets temaside www.bm.dk og Danmarks Lærerforenings website www.dlf.org

Powered by Labrador CMS