Budgetchok i København

Besparelserne meldes bredt ud over alle de københavnske folkeskoler, her Heibergskolen, næste år. Ca. 80 procent af budgettet er lønudgifter.

Grønthøster kan koste 80 lærere og 100 pædagoger jobbet

Besparelser på 2024-budgettet i Københavns Kommune svarer til 80 lærerjob i de almindelige folkeskoler og 100 pædagoger i dagtilbud, viser et svar fra forvaltningen til Alternativets Emil Sloth Andersen

Publiceret

"Ca. 80 årsværk i 2024 på undervisningsrammen fordelt på 60 almene folkeskoler. Det svarer til ca. 800 t.kr. eller 1,3 årsværk pr. skole, hvis hele besparelsen udmøntes på løn".

Sådan lyder svaret fra Børne- og ungdomsforvaltningen i København på, hvad de seneste måneders generelle besparelser på skoleområdet betyder for kommunens 60 folkeskoler. 

Det er Alternativets Emil Sloth Andersen, der har bedt om en samlet opgørelse af konsekvenserne af den generelle besparelse på 0,75 procent af budgettet lagt sammen med det ekstra budgetchok, som kom i november efter nye tal for specialundervisningsudgifterne.

"Det er simpelthen chokerende, at man over kun tre måneder har lavet så heftige besparelser. Alternativet har været magtesløse i forhold til at forhindre det. For budgettet er indgået af partierne, der står bag Lynetteholmen. Nu må Lynetteholm-partierne også stå til ansvar for det her enorme budget-rod", siger Emil Sloth Andersen og appellerer til borgerrepræsentationskollegerne om at finde pengene til de voksende specialundervisningsudgifter på andre måder. 

"Det er blevet new normal, at man sparer løs på børnene i København uden varsel. Det er helt uacceptabelt. Når skolerne og daginstitutionerne skal finde så mange penge, er de nødt til at kigge på løn-rammen, for det er den største post i budgettet. Og det betyder, at der kommer færre ansatte pr. barn. Det går bare ikke midt i en trivselskrise".

110 millioner siden august

Børne- og ungdomsforvaltningen i København oplyser i sit svar til Emil Sloth Andersen, at der siden august er vedtaget besparelser på i alt 110 mio. kr. på skole-, special- og dagtilbudsområdet. 

Der er tale om generelle besparelser, altså den såkaldte 'grønthøster'-metode, hvor budgettet skæres ned, og så må den enkelte institution selv finde ud af, hvor man kan spare. 

Forvaltningen oplyser også, at løn udgør 80 procent af budgettet. Hvis besparelserne udelukkende lægges på lønnen betyder det altså 80 færre lærere og 100 færre ansatte i dagtilbuddene.

Pædagogernes og lærernes fagforeninger er også rystede over, at prognoserne for specialundervisning har været så misvisende, at budgettet skulle genåbnes allerede 1½ måned efter, at det var vedtaget.  

"Vores store bekymring er at merudgifterne vil stige de kommende år, og grønthøster bliver en tilbagevendende løsning til stor skade for byens børn og unge og medarbejderne", skrev de for nylig i en fælles, kritisk udtalelse til Børne- og Ungdomsforvaltningen og det politiske udvalg på Københavns Rådhus