Humor hjalp stresset lærer

Grin - også selv om det er anstrengt i begyndelsen. Det virker. Man kan snyde sin hjerne og efterhånden kommer det naturligt. Lærer Rikke Elster er klar med stand-up og et humoristisk foredrag om alvorligt emne: Jeg vil hellere dø af grin end af stress.

Publiceret

Rikkes råd:

Smil men husk at grine

- smil skaber kontakt og latter er indvendig jogging

Latter løser op for spændinger

Grin af det du ikke kan ændre

Gå en rask tur hver dag

Løb - få pulsen op

Flyt dit fokus - og få kontrol over dine tanker

Se humoristisk på vanskeligheder

Find nye veje og få nye vaner

Lær at sige nej

Sig skidt pyt - det kunne være meget værre

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rikke Elster lå hjemme under et tæppe på sofaen og græd. Hun kunne ingenting, var angst og følte sig som en total fiasko. Hun var stresset, og lægen havde sagt, at hun skulle "hive stikket ud". Hun var nødt til at slappe af, hendes krop kunne ikke mere. Hun følte, at hendes hoved var ved at eksplodere. Det var ved juletid i 2010.

I dag er hun afskediget fra sit speciallærerjob i Allerød. Hun søger job og ligger ikke længere på sofaen. Tværtimod så stod hun i marts måned første gang på scenen på Comedy Zoo i København med en lille bid af sit stand-up-show.

"Jeg har været helt nede at vende, men jeg er kommet op ved hjælp af humor. Latter og motion har hjulpet mig. Jeg har stået foran spejlet og forsøgt mig med et anstrengt "ha", men det hjalp. Jeg har lært at grine ad dét, som jeg ikke kan ændre på. Det handler om at snyde sin hjerne", forklarer Rikke Elster.

Følelsesmæssige krav i jobbet belaster

"Om at få kontrol over sine tanker og flytte sit mentale fokus. Det sker via mentale øvelser. Man opdaterer så at sige sit indre hjerne-kort".

Underviser special-elever

I 2010 var Rikke Elster lærer på en specialskole og meget glad for sit arbejde. Hun var enlig mor til tre børn og en lille hvid bomuldshund.

Oprindeligt er hun uddannet pædagog, men har senere taget meritlæreruddannelsen med musik og dansk som linjefag i 2006.

"Jeg var vældig stolt, da jeg bestod, og jeg fik straks tilbudt to job. Jeg valgte specialskolen Maglebjergskolen i Allerød, da jeg tidligere har arbejdet med handicappede børn og har gode kompetencer på specialområdet. Jeg var enormt glad for arbejdet på skolen".

Hun havde en klasse med ti elever i indskolingen. Elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Maglebjergskolen har tre afdelinger - en med elever i autismespektret, en med multihandicappede og en med elever med generelle indlæringsvanskeligheder.

"En af mine elever læste "Søren og Mette", andre kunne slet ingen bogstaver. Deres udvikling var vidt forskellig. Det kræver stor differentiering i undervisningen".

Kunne intet overskue

Foruden det faglige var Rikke Elster med til at lave teater på skolen og var med i lærerbandet.

"Op mod juletid i 2010 fik jeg det dårligt. Men det skulle jo ikke gå ud over eleverne, så jeg kørte på. Vi skulle modtage en ny elev, som jeg skulle være kontaktlærer for. Det kunne jeg ikke overskue. Jeg sagde det til ledelsen, der sagde, at jeg bare skulle gøre det så godt som muligt".

Det er på dette tidspunkt, det går galt, og Rikke finder sig selv under tæppet på sofaen. Helt udslukt. Om natten kunne hun ikke sove, fordi arbejdet rodede rundt i hovedet.

"Min søn havde faktisk sagt det til mig et par måneder tidligere. Jeg besøgte ham på efterskolen, og han sagde, at jeg var helt fraværende. Jeg kunne heller ikke huske noget og havde sedler allevegne for at prøve at huske tingene. Min ældste søn derhjemme sagde, at jeg skulle se at få mig et liv og se mig omkring. Der lå bunker allevegne, og der stod Maglebjergskolen på alle de gule huskesedler", fortæller hun.

"Jeg fik stress, fordi jeg over en lang periode påtog mig for mange arbejdsopgaver, og jeg var ikke i stand til at sige, at nu var det godt nok".

Hvile og motion hjalp

Rikke Elster fik psykologhjælp, og kommunen foreslog også et motionskursus.

"Jeg kom på et lille lukket motionshold. Jeg skulle hvile og motionere. Hvile og gå tur. Det hjalp en smule. Jeg fik lidt energi af gåturene og motionen. I dag løber jeg tre gange om ugen for at tilføre min krop god energi. Tidligere turde jeg ikke en gang at gå i Brugsen. Jeg græd hele tiden. Der var alt for mange sanseindtryk".

Hun prøvede at have lidt overskud, til datteren kom hjem om eftermiddagen.

"Jeg hørte en af veninderne spørge min datter, hvorfor hendes mor altid var så sur og lå under tæppet inde i stuen. Min datter svarede, at jeg ikke var sur, men at jeg havde sådan en usynlig sygdom inde i hovedet".

Undervejs i behandlingen prøver Rikke Elster at besøge skolen, men på vejen får hun angst og sveder. Det lykkes først hen på foråret.

Flygter ud på toilettet

I august 2011 begynder hun på arbejdet på deltid. Få timer hver dag, som psykolog og læge havde anbefalet. Men på grund af vikardækningen ændrer ledelsen det til tre almindelige skoledage og møde hver torsdag.

"Det går slet ikke. Jeg er mentalt udtrættet klokken 11. Jeg flygter ud på toilettet eller ud til børnene på legepladsen".

"Min start på deltid skal evalueres efter fire uger. Jeg forklarer, at jeg er glad for at være i gang, men at det er for hårdt på grund af de lange dage. Så spørger de, om jeg kan starte mandag på fuld tid. Da jeg svarer, at det er jeg ikke klar til, så bliver jeg afskediget".

"Jeg var ikke den eneste, der var stresset på skolen. Vi havde slet ingen pauser, fordi eleverne skal være overvåget hele tiden. Det undrer mig, at man ikke en pausekultur på en specialskole".

Jeg vil have det sjove liv tilbage

"Min psykolog siger, at jeg skal gøre noget, der er godt for mig. Jeg beslutter, at jeg vil prøve at grine mig ud af problemerne. Jeg vil have det sjove liv tilbage. Jeg læste bøger om stresshåndtering og om humor mod stress, jeg prøvede at stille mig ved spejlet og sige "ha". Prøvede at grine. Det var ikke nemt, men jeg tror, det lykkedes mig at få snydt min hjerne. Den tænker: Hey, hun har de sjovt, send flere endorfiner. De hjælper. Det er hele ideen bag at smile og grine".

Hvis man ikke kan grine naturligt, kan man prøve at gøre det kunstigt. Fordi det hjælper endorfinerne til at komme frem.

"Det er plat, men det har virket for mig. Det skaber glæde og humor i hverdagen og giver personligt velvære. Man skal arbejde for det, men når jeg tænker på, at jeg lå syv uger under et tæppe og kunne ingenting. Langsomt hjalp det med humor. Jeg er jo hverken stressforsker eller latterterapeut, men det her har hjulpet mig, og jeg tror, det kan hjælpe andre".

I begyndelsen besluttede hun, at når hun gik tur med hunden, skulle hun smile til én, hun mødte.

"Jeg så ned, når jeg gik forbi andre, fordi jeg ikke magtede kontakt med andre mennesker, men så tvang jeg mig selv til at skulle smile til én på min vej. Og så gjorde jeg det. Hvilken forløsning det var, når folk smilede tilbage"!

Coach har motiveret

Rikke Elster har fundet en coach, der kan motivere og strukturere hendes foredrag. Hun har tidligere haft lyst til at lave stand-up og nu har hun skabt sig et motto: Grin af alt det du ikke kan ændre.

"Jeg har prøvet at sætte fokus på det positive. På det jeg vil og kan. Men måske må jeg gå fra hus og hjem, fordi jeg ikke har et arbejde. Jeg prøver at sige til mig selv, at jeg er sjov. At jeg skal være der for mine børn, og så læser jeg sjove bøger og ser stand-up. Skriver jokes og laver sange".

På hendes køleskab hænger et stort stykke papir. Med opfordringer til hendes selv om at grine af elendighederne, flytte sit fokus og prøve at finde humoren i det hele.

"Mit liv tog en kolbøtte, jeg ikke havde regnet med. Og jeg skal nok regne med altid at skulle huske at prioritere i min hverdag, men nu søger jeg arbejde igen".

Mens hun var syg, var hun meget støjfølsom. Det har varet et år, men er slut nu. Hendes hukommelse er også blevet meget bedre igen. Undervejs har hun valgt at være åben om sin stress, fordi det jo kan ramme alle. Man behøver ikke at være flov over det.

Har foredrag klar

"Jeg har brugt min coach til at få struktureret et humoristisk foredrag om stress, og hvad man kan gøre for at få energien tilbage. Det hedder: Jeg vil hellere dø af grin end af stress. Jeg skriver sange, spiller guitar og synger. Efter et højskolesommerkursus sidste sommer har jeg fået modet til at afprøve sangene og mine jokes. Jeg har optrådt til Open Mike i Hillerød og i København, og jeg har optrådt på Comedy Zoo i København. Det var det fedeste at stå dér".

Foredraget håber Rikke Elster at kunne holde på temadage på arbejdspladser. Som saltvandsindsprøjtning på 45 minutter.

"Jeg håber at kunne få andre til at more sig, og så håber jeg, at det kan være en øjenåbner for andre. Samtidig er det godt for mig. Humor og motion er vigtigt - det virker". 

Rikke Elster afprøver sit foredrag onsdag d 30. maj og torsdag d 31. maj klokken 19 i beboerhuset Begtrupvænget  i Hillerød. Gratis adgang og tilmelding på rikkeelster@gmail.com

Se en lille bid af Rikke Elsters stand up debut på Comedy Zoo.