Landet rundt måtte læreruddannelserne tirsdags konstatere, at de har fået færre ansøgninger end sidste år

Massiv tilbagegang i kvote 2-tilslutningen: Disse læreruddannelsessteder er særligt ramt

Stort set alle læreruddannelsessteder har modtaget færre kvote 2-ansøgninger end sidste år.

Publiceret Senest opdateret

Opdateret 24. marts: Tidligere fremgik det, at læreruddannelsen i Skive var den eneste læreruddannelse med fremgang i ansøgertallet. Redaktionen er siden blevet gjort opmærksom på, at ansøgertallet for Nørre Nissum og Holstebro - modsat i år - var sammenlagt sidste år. Det betød, at Nørre Nissums ansøgertal i år fremstod som en tilbagegang. Vi beklager fejlen.

Ikke siden 2014 har så få søgt ind på læreruddannelsen via kvote 2 som i år.

Nedgangen i antallet af ansøgere er næsten hele vejen rundt på de mange steder i landet, hvor det er muligt at læse til lærer.

Kun læreruddannelsen i Skive kan notere sig en fremgang på seks flere ansøgninger i forhold til sidste år - ligesom Nørre Nissum og Holstebro tilsammen mønstrer en fremgang på tre ansøgninger i forhold til sidste år.

Men ellers er der kun triste tal at spore, efter læreruddannelserne har talt årets ansøgninger sammen.

Særligt i Jellinge viste bunken af ansøgere sig at være markant mindre end sidste år. Her var der kun halvt så mange ansøgninger som sidste år.

Det samme gør sig gældende for læreruddannelsen på Bornholm. I reelle tal er der dog her kun tale om en tilbagegang på tre ansøgninger i forhold til sidste år.

Af landets fire største læreruddannelsessteder i København, Aarhus, Odense og Aalborg noterer UC Lillebælts læreruddannelse i Odense sig for den største tilbagegang.

Her fik man 52 færre ansøgninger end sidste år, som svarer til en tilbagegang på 30 procent.

Kritisk nedgang for de store velfærdsuddannelser

Igennem hele tirsdagen tikkede det ind med nedslående pressemeddelelser fra professionshøjskolerne, der kan konstatere, at det ikke kun er læreruddannelsen, der er hårdt ramt i denne ansøgningsrunde.

Professionshøjskolerne må slukøret konstatere, at det generelt gælder velfærdsuddannelserne.

”Vi havde nok forventet en mindre nedgang, da søgningen via kvote 2 sidste år lå noget højere end normalt. Men en nedgang på hele 20 procent havde vi ikke forudset, og det er dybt alarmerende”, lyder det fra rektor på Københavns Professionshøjskole Stefan Hermann om professionshøjskolens samlede ansøgertal.

Samme toner lyder fra rektor på professionshøjskolen Absalon Camilla Wang.

”Vi står midt i en stor og kritisk mangel på uddannede medarbejdere i sundhedsvæsenet, på folkeskoler, i dagtilbud og på socialområdet. Vi uddanner slet og ret ikke nok til de områder, og situationen ser ud til at blive værre og værre”.

Skive har oprettet to nye fagprofiler

I Skive er der til gengæld stor glæde. For modsat alle andre læreruddannelsessteder er bunken af ansøgninger i år større end sidste år.

Ifølge dekan for Via’s læreruddannelser Elsebeth Jensen er fremgangen formentlig ikke tilfældig.

Skive har nemlig udviklet to nye fagprofiler ’Outdoor og grøn balance’ og ’Kreativitet og animation’, som ikke eksisterer på andre af læreruddannelserne.

”Vi har udviklet de to profiler, fordi de er superrelevante for både lærere og samfundet. Vi tror, at profilerne appellerer til - og dermed også kan tiltrække - flere unge til læreruddannelsen i Skive”, siger Elsebeth Jensen.