Ferieplanerne er allerede meldt ud til forældrene", fortæller formand for Randers Lærerforening Leif Plauborg. Så skolerne i Randers holder formentlig lukket den 26. april 2024.

Skal du holde 'fjerde fredag efter påske'-fri næste år?

Skolernes ferieplaner for næste skoleår er forlængst oplyst til forældrene i mange kommuner med den 26. april markeret som store bededag. Lige nu forhandler lærerkredse, kommunalbestyrelser og skolebestyrelser om, hvad afskaffelsen af helligdagen skal betyde for elevers og læreres skole- og arbejdstid i 2024.

Publiceret Senest opdateret

1680 timers arbejde om året hvert år. Svarende til 40 timer om ugen i 42 uger.

Det er matematisk simpelt og nemt at planlægge efter, og i mange kommuner sat dét tal ind som fast årsnorm for lærernes arbejdstid i stedet for det centralt aftalte, nemlig 1924 timer minus ferier og årets helligdage.

Men hvad gør man så, når regeringen pludselig melder ud, at alle danskere fra næste år skal arbejde 7,4 timer mere om året?

Dét klør man sig lige nu i håret over rundt omkring på skoleforvaltninger og i lærerkredse.

"Vi har sat nettonormen op til 1686", fortæller formand for Randers Lærerforening Leif Plauborg.

I Randers bliver arbejdsåret altså 6 og ikke 7,4 timer længere for lærerne.

"Det er, fordi vi selv med afskaffelsen af store bededag ikke ville komme op på 1680 timer de næste tre år, sådan som helligdagene falder", forklarer han.

Folketingsflertallet bag afskaffelsen af store bededag som helligdag har også besluttet, at man skal have løn for det ekstra arbejde - 0,45 procent ekstra på årslønnen fra 2024.

Men det er ikke meningen, at beslutningen skal føre til udgifter for skolerne. Derfor er der for eksempel ikke penge til ekstra undervisningstillæg til lærerne.

Og i Randers er det da heller ikke meningen, at de seks ekstra timer skal bruges til undervisning. Lokalaftalen siger p.t. 780 timers undervisning, 450 timer til forberedelse og 450 til andre opgaver. Fra næste år bliver tallene 780, 453 og 453.

"Ferieplanerne for næste år er meldt ud til forældrene, så næste år holder skolerne nok kun sfo'en åben den dag", fortæller kredsformanden.

Fem timer i Albertslund

I nabokommunen Aarhus bliver fjerde fredag efter påske næste år en ganske almindelig skoledag. Til gengæld forlænges juleferien med én dag.

I Aarhus har forvaltningen også sat nettoarbejdstiden op med seks timer - én time på puljen til lærerens egen planlægning og fem på lærernes tilstedeværelsestid. Samtidig sættes den maksimale undervisningstid per lærer op fra 780 til 783 timer om året.

I Albertslund derimod har man kun hævet nettoarbejdstiden med fem timer - heraf tre timers undervisning. Det maksimale undervisningstimetal i arbejdstidsaftalen er dog ikke hævet, fortæller lærerkredsformand Maiken Amisse. Fredag den 26. april 2024 bliver en almindelig skoledag - til gengæld møder eleverne en dag senere efter sommerferien end oprindeligt planlagt.

Tilføjet 6. maj

Det fremstod tidligere som om, at store bededag falder tredje fredag efter påske. Det er rettelig fjerde fredag efter påske. Vi beklager.