Sorggrupper på skoler kan hjælpe både børn og lærere

Et barn, der har mistet sin mor eller far, har behov for nogen at tale med. Læreren kan være en hjælp, men det er en stor opgave at få oveni hverdagen. 40 skoler har oprettet en sorggruppe. Det kan være en stor hjælp for både børn, forældre og lærere, viser ny rapport.

Publiceret

Kun fem-ti procent får hjælp

2000 børn mister hvert år en forælder. Der findes 260sorggrupper for børn i Danmark, men kun 40 på skoler. Det betyder,at kun fem-ti procent får hjælp.

Sorggrupperne er oprettet i et samarbejde mellem KræftensBekæmpelses Projekt OmSorg og de tre kommuner. Det er skolerneselv, der betalerdriften af sorggrupperne (to timerhver anden uge) og de tre dage sorggruppelederkurset tager.Skolerne bevilger cirka 100 lærertimer i alt til en sorggruppe - ogdet estimeres, at det koster mellem 25-30.000 kroner om året atkøre en sorggruppe i skolen. I startfasen har Kræftens Bekæmpelsesfinansieret kursus og supervision, men forventningen er, atkommunerne overtager finansieringen efterhånden som der etableresflere sorggrupper i skoler.

Hvis en skole ønsker at starte en sorggruppe, kan den kontakteProjekt OmSorg i Kræftens Bekæmpelses Afdeling for Patientstøtte ogLokal Indsats. Hovednummeret er: 35 25 75 00.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

14.500 skolebørn har mistet den ene eller begge forældre, og yderligere 5.800 børn har mistet en søster eller bror. Kræftens Bekæmpelse har 260 sorggrupper på landsplan, men erfaringerne viser, at det primært er børn, som i forvejen har et netværk, der deltager.

Derfor har de i samarbejde med tre kommuner, Lyngby-Taarbæk, Aalborg og Skive, oprettet sorggrupper ude på skolerne, hvor lærerne kan opfordre børnene til at komme efter skoletid.

"Kræftens Bekæmpelse modtager hvert år langt over 100 opkald fra lærere, der har brug for hjælp til at tage sig af børn, der har mistet. De ser, at børnene er kede af det, men de kan være i tvivl om, hvordan de skal hjælpe, eller hvordan de skal få det passet ind blandt alle de andre ting, de skal tage sig af som lærere", fortæller cand. mag. i pædagogik og antropologi Annemarie Dencker fra Kræftens Bekæmpelse.

Hun står bag rapporten 'Sorggrupper i skoler: En evaluering af Børns Udbytte", hvor hun har interviewet lærere, elever, forældre og sorggruppeledere fra en del af de skoler, der har grupper.

Lærere har brug for hjælp til at håndtere børn i sorg

Et frirum til at græde

I sorggrupperne er der to ledere med børnefaglig baggrund og særlig erfaring i at tale med børn, AKT-lærere, pædagoger eller sundhedsplejersker. De har fået et tre dages kursus og bliver løbende  opkvalificeret. Her kan børnene komme og tale med lederen og med hinanden om deres oplevelser, tanker, frygt og savn. De ser det ifølge rapporten som et frirum.

"Du kan sige det, du tænker til flere, som du kunne have brug for at sige, men ikke har fået sagt endnu", fortæller en pige på ni år.

En anden fortæller, at det er bedre at tale om sorgen i gruppen, fordi "Det er mere hyggeligt - og der er også andre, der ved, hvordan det er". Eller som en tredje ni-årig siger: "Hvis man får lyst til at græde, så græder man bare".

Ikke længere alene med ansvaret

Det er lærerne, der foreslår børnene, at de kan komme i sorggruppen, og taler med deres forældre. Lærerne vurderer i rapporten, at sorggruppen har været betydningsfuld for børnene.

"Han var ret indelukket i starten, men det ændrede sig omkring den tid, da han startede i sorggruppen. Det siger mig, at sorggruppen i hvert fald har haft en stor betydning".

En anden lærer fortæller: "Jeg tror den sorggruppe har givet ham et sted, måske for første gang, hvor han kan få snakket om tingene".

Tema: Børn i sorg

Flere oplever, at børnene trives bedre i klassen, de kan koncentrere sig i længere tid ad gangen og taler mindre om døden i detaljer. Det giver også lærerne mere ro.

"Det er godt, fordi jeg kan mærke, at sorggruppen har fat i et eller andet, og så står jeg ikke alene med ansvaret. Man skal jo også undervise, og så er det rart at vide, at der også er andre voksne, der tager sig af børnene".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere

Oversigt over skoler, der har sorggrupper

Hjælp til handleplan om sorg på skolen

Rapporten 'Sorggrupper på skoler: En evaluering af børnsudbytte'